назад

Правовий кінозал: документальні фільми та жваві дискусії

Перший показ фільмів, у межах роботи «Правового кінозалу», відбувся 5 грудня у Житомирському національному агроекологічному університеті. Стрічки «Послухай» та «Дівчина проти гравітації», які цього року демонструвались під час мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, надані НУО «Сучасний формат».

У Нідерландах працює дитячий телефон довіри. З якими проблемами телефонують туди діти? Що їх хвилює? Кілька дитячих історій, їх страхи та проблеми у стрічці «Послухай».

Ще одна картина про дітей «Дівчина проти гравітації» розповідає  історію 11-річна Ерденчімеґ з Монголії. Її батько за ґратами, мати – колишня пиячка. Дівчина мріє стати повітряною гімнасткою. Це її шанс на краще життя. Вона вчиться у цирковій школі безкоштовно. Але втрачає здатність тренуватися. Перспектива стати «зайвою» у команді просто жахає. Але зрештою вона впорається.

Після перегляду стрічок на запитання студентів відповіли: заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД У Житомирській області Наталія Радушинська та директор Житомирського місцевого центру з надання БВПД Олександр Коваль.

Стрічки вразили студентів та викликали жваве обговорення. Говорили про те, де закінчується межа піклування і починається насильство. Які права дітей порушуються найчастіше? Де діти можуть правову отримати допомогу? Чи багато спільних проблем у дітей з різних країн?

  • Діти мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, – наголосила Наталія Радушинська. – Дізнатись адресу найближчого місцевого центру чи бюро можна зателефонувавши з номером 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).