назад

Правовий марафон «Я МАЮ ПРАВО» для чернівецьких підлітків

З метою створення безпечного учнiвського середовища та інформування про протидiю торгiвлi людьми, боротьбу з домашнім насильством, запобігання булiнгу та профiлактику шкiдливих звичок для учнів Чернiвецького професiйного будiвельного ліцею провели правовий марафон «Я МАЮ ПРАВО».

     Фахівці системи безоплатної правової допомоги разом із представниками благодійної громадської організації «Нова сім’я», представниками Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області, патрульними поліцейськими спілкувалися з молодими людьми про протидiю торгiвлi людьми, боротьбу з домашнім насильством, запобігання булiнгу та профiлактику шкiдливих звичок.

Захід відбувся у формі своєрідного марафону: учні ділилися на групи та відвідували тематичні лекції. Про те, як не стати жертвою торгівлі людьми, школярам розповідала головний спеціаліст Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Аліна Зузуля.

       Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини. Це не лише сексуальна експлуатація або випадки, пов’язані з викраденням людей. Більшість постраждалих серед українців перебували в трудовій експлуатації або були втягнені в злочинну діяльність, за що наразі відбувають покарання у вигляді позбавлення волі з різними термінами ув’язнення. В таких злочинах, як торгівля людьми, жертвами можуть стати чоловіки, жінки і діти, як з метою примусової праці, незаконного отримання прибутків з експлуатації.

«Пам’ятайте: стати жертвою торгівлі людьми може кожен, незалежно від статі, віку, рівня освіти чи соціального статусу!»– наголосила фахівчиня системи безоплатної правової допомоги.

Тож, як вберегтися від трудового рабства:

·       в жодному разі не віддавайте свої документи посереднику з працевлаштування, роботодавцю, іншим незрозумілим особам;

·       якщо підписуєте договір іноземною мовою, обов’язково вимагайте його офіційний переклад;

·       перед тим, як підписувати будь-які угоди, проконсультуйтесь у юриста;

·       при працевлаштуванні за кордоном, маєте оформити робочу візу, а не туристичну;

заздалегідь дізнайтеся та збережіть контакти найближчих до місця вашого працевлаштування дипломатичних установ держави Україна, для того, щоб у разі необхідності звернутися по допомогу.