назад

Правовий ранок для переселенців Харківщини

Внутрішньо переміщених осіб і жителів Змієва запросили сьогодні на зустріч з працівниками Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях. Таку можливість і затишне місце для заходу надав Молодіжний центр «HUB_ІДЕЙ» (приміщення надано Зміївською міською радою), буклети й плакати з інформацією щодо різних питань – ПРООН.
Зважаючи на суботу, людей було небагато, та їм створили майже домашню обстановку – навіть з пледами, які виявилися доречними у прохолодну вітряну погоду. Головний юрист відділу якості Регіонального центру Євгеній Буць приїхав до учасників зустрічі на велосипеді за 20 кілометрів з населеного пункту, де зараз мешкає, щоб відповісти на запитання. А їх було безліч – про отримання компенсації за зруйноване житло, соцзабезпечення, правомірність звільнення та неотримання заробітної плати тощо.
На прохання керівниці ГО «Розвиток Разом» Ольги Перелигіної записали також відеовідповідь юриста на запитання, які ставили відвідувачі сторінки громадської організації у месенджері. Одне з них нині чи не на першому місці – чи можуть звільнити з роботи, якщо особа виїхала з населеного пункту, де живе та працює.
Про структуру системи безоплатної правової допомоги розповіла заступниця начальника відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру Тетяна Матвієнко. Як у воєнний час якнайшвидше отримати правову допомогу, знайти найближчу точку доступу до неї, як скористатися для пошуку відповідей на свої питання Платформою правових консультацій WikiLegalAid і мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога».
На заході торкнулися й роз’яснення статті 40 Кримінального кодексу України щодо вчинення кримінально протиправного діяння під впливом фізичного або психічного примусу. Зокрема, юрист розтлумачив, що якщо особа заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам під впливом фізичного примусу, внаслідок якого вона не могла керувати своїми вчинками, то така дія або бездіяльність не є кримінальним правопорушенням.
У ході розмови одній з учасниць допомогли навіть сформувати електронний цифровий підпис у застосунку банку, щоб вона могла завантажити свої документи на одержання компенсації, а не вистоювати в черзі. Іншому учаснику підказали, як завантажити мобільний застосунок БПД на смартфон, з яким він на «ви». Оскільки працівники системи безоплатної правової допомоги не обмежуються суто межами поставленого запитання, а намагаються зробити все, що можуть, аби ті, хто звернувся, одержали допомогу й були задоволені нею.
Дякуємо за підтримку Зміївській міській раді, відділу культури, молоді, спорту та туризму міськради, ГО Hub Idei, ГО «Розвиток разом», Молодіжній раді.