назад
16.12.19

Правовий урок-тренінг для десятикласників

Правовий урок-тренінг «Молодіжний соціум: права, гарантії, захист» відбувся 13 грудня на базі Херсонської бібліотеки № 23 для юнацтва імені І.Багряного. Учні 10-Б класу загальноосвітньої школи № 52 уже звикли, що в бібліотеці на них завжди чекають цікаві несподівані заходи та зустрічі. Цього разу вони дізналися, як захистити свої права і що треба знати перш ніж вирушити до іншої країни на роботу або навчання; взяли активну участь у правовій вікторині «Аз і Буки правової науки» та з´ясували, що таке права людини, як держава захищає права молоді і що таке безоплатна правова допомога, котру представляли Олена Іпатенко та Лариса Аболончикова.

Заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко за допомогою презентації познайомила десятикласників із системою БПД, її структурою і функціюванням, повідомивши, що всі діти мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, тобто складання процесуальних документів, представництво інтересів у суді, захист.

Але більш детально поговорили про права людини. Звертаючись до молоді із риторичним запитанням: «Що ж таке права людини?», можна було почути різні відповіді, адже це поняття багатогранне.

Тому варто ознайомитися з дуже точною характеристикою прав людини, яку дають автори «Посібника з навчання правам людини за участі молоді «Компас»:

Права людини подібні броні: вони захищають вас; вони подібні правилам, оскільки говорять вам, як можна себе вести; вони подібні суддям, тому що ви можете до них закликати. Вони абстрактні, як емоції, і як емоції вони належать кожному, і існують щоб навколо не відбувалося. Вони подібні природі, тому що їх можна попирати; і подібні духу, тому що їх неможливо розрушити. Подібно часу, вони однаково відносяться до всіх нас: багатих і бідних, старих і молодих, білих та чорних, високих та низькорослих. Вони пропонують нам повагу і вимагають, щоб ми відносились з повагою до інших. Вони подібні добру, правді та справедливості: ми розходимось у їх визначенні, але, побачивши, впізнаємо їх».

Говорили і про права підлітків,  яких у них зараз досить багато. Наприклад, 14-річні діти можуть самостійно звертатися до суду і визначати своє місце проживання, можуть бути засновниками дитячих та молодіжних громадських організацій, 16-річні – працювати за трудовим договором, нести кримінальну та адміністративну відповідальність і навіть бути підприємцями.

З огляду на це постало й питання виїзду молоді за кордон для навчання або працевлаштування. І тут поради Олени Вікторівни, які базувалися на реальних прикладах, були корисними та доречними. Адже не секрет, що молоді українці пов´язують своє майбутнє з європейськими країнами та США.

Слід сказати, що підлітки не тільки ставили запитання, але й обмінювалися думками щодо безпечного перебування за кордоном; правильного обрання фірми-посередника з працевлаштування за кордоном, як не потрапити на гачок шахраїв; куди звертатися за допомогою, якщо сталася біда тощо.

Окрім того, виконували тренінгові вправи щодо вирішення поставлених завдань та взяли участь у грі-вікторині «Аз і Буки правової науки», по завершенні якої найбільш активні учасники отримали солодкі призи від організаторів заходу та буклети системи БПД.

Підбиваючи підсумки роботи, необхідно сказати, що ми дуже вдячні Тетяні Олександрівні Зєбєлян (завідувачка бібліотеки) та Світлані Іванівні Калігорській за запрошення і гостинність і плануємо з наступного року на базі бібліотеки № 23 для юнацтва провести низку правопросвітницьких заходів не тільки для дітей і молоді, але і для дорослих.