назад

Правозахисники Дніпропетровщини обговорили права вразливих групп населення

121 березня 2017 року у Дніпрі було презентовано аналітичний звіт «Дотримання прав вразливих груп населення у діяльності правоохоронних органів», підготовлений Експертним центром з прав людини. Захід організували ГО «Експертний центр з прав людини» за підтримки програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного Фонду «Відродження». Участь у круглому столі взяли правозахисники Дніпропетровщини, адвокати,  задіяні у системі безоплатної правової допомоги, а також директор Регіонального центру з надання БВПД Людмила Яцуба.

Дискусія навколо актуальної теми захисту прав наркозалежних, секс-працівниць та інших вразливих категорій громадян вийшла досить жвава. Адже кожен із присутніх на заході має великий досвід із захисту прав таких груп населення.

Так, відповідно наданого звіту, 74% наркозлочинів, виявлених поліцією у минулому році, стосуються незаконного виробництва, виготовлення, придбання та зберігання наркотиків без мети збуту. Водночас наркозлочини, пов’язані зі збутом, складають менше 2 %. «А це значить що правоохоронці продовжують переслідувати наркозалежних людей, а не перекривають наркотрафік, – підсумувала Злата Швець, соціолог Експертного центру з прав людини. – Адже у першому випадку буде «розкрито» кілька злочинів, а у другому – лише один».

Стереотипи щодо вразливих груп населення, необізнаність, недієва система допомоги наркозалежним – основні причини систематичного порушення прав вразливих груп вважає регіональний представник Управління забезпечення прав людини Національної поліції Україні в Дніпропетровській області Юлія Нітютько.

Експерт ЕЦПЛ Віктор Чупров у свою чергу розповів про унікальний механізм запобігання неправомірним діям поліції – регіональні групи з протидії порушенням прав вразливих груп. Це команди, які складаються з адвокатів, журналістів, правозахисників та власне представників вразливих груп. Вони діють у шести обласних центрах, в тому числі і в Дніпрі. Учасники таких команд самостійно збирають докази порушення прав людини у поліції та допомагають постраждалим відновити справедливість.

«Останнім часом на Дніпропетровщині трапляються випадки пасивної слідчої діяльності. Це коли здійснюється психологічний тиск на особу аби та вчинила злочин. У разі відмови особу ставлять перед вибором: або крадіжка, або в неї знайдуть наркотики», – розповіла Тетяна Лагойда, координатор Дніпропетровської регіональної команди.

З власного досвіду роботи про незаконні затримання та порушення права на захист знає Людмила Яцуба. Очільниця Регіонального центру з надання БВПД розповіла, що чергові центру завжди оперативно, у будь-який час доби, реагують на дзвінки слідчого, направляючи до затриманого адвоката за рахунок держави. Для того, щоб упевнитись у належному виконанні представниками правоохоронних органів своїх обов’язків Центром щоквартально проводяться звірки з ГУНП та відділками поліції. Також відбувається активна робота з перевірки якості послуг, надаваних адвокатами – для цього в Центрі працює менеджер з якості, який проводить моніторинг роботи адвокатів. Не залишається поза увагою і всебічне інформування населення про роботу центру та систему БПД взагалі – через засоби масової інформації, вуличне інформування, листівки та інформаційні буклети тощо.

Насамкінець заходу учасники круглого столу зійшлись на думці працювати у напрямку тісної співпраці для того щоб спільними зусиллями забезпечувати право на захист та справедливий судовий розгляд вразливій категорії громадян.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання БВПД у Дніпропетровській області знаходиться за адресою:м. Дніпро, вул. Старокозацька 56, 5 поверх, кабінети 501, 502, 503, 509, 519.

Адреси інших місцевих центрів та бюро правової допомоги можна переглянути тут. Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії –0 800 213103.

{gallery}news/2017/03/18{/gallery}