назад

Правознавча вікторина для школярів

вікторина з права22 жовтня 2018 року фахівцями Корсунь-Шевченківського бюро правової допомоги між учнями навчальних закладів міста Корсунь-Шевченківський та шкіл обʼєднаних територіальних громад Корсунь-Шевченківського району проведено конкурс на правову тематику «Алея правових знань». До заходу залучено партнерів із Корсунь-Шевченківського районного ЦДЮТ, Корсунь-Шевченківського районного відділу освіти та служби у справах дітей Корсунь-Шевченківської районної державної адміністрації.

У ході вікторини організаторами конкурсу з’ясовано, які знання з правознавства отримали учні шкіл, чи здатні вони застосовувати теоретичні знання для вирішення реальних проблем у дорослому житті. Зокрема дітям запропоновано дати відповіді на наступні запитання:

– як називається основний документ про права дитини;

– до якого органу треба звертатися в разі порушення прав людини;

– який розділ Конституції України містить інформацію про права людини та громадянина;

– як називається державний озброєний орган виконавчої влади, який захищає життя, здоровʼя, права і свободи громадян, власність, природне середовище, інтереси суспільства і держави від протиправних посягань;

– хто підтримує державне обвинувачення в суді;

– як називається державний орган, який має повноваження здійснювати правосуддя тощо.

вікторина з права 3

За умовами конкурсу школярам потрібно було визначити, у яких із запропонованих ситуацій має місце порушення прав людини:

а) міліціонери затримали на вулиці підлітка і не повідомили його батькам про факт затримання;

б) в результаті сімейної сварки чоловік завдав побоїв дружині;

в) хлопець не поступився місцем в автобусі старенькій бабусі;

г) хулігани відібрали на вулиці у хлопця мобільний телефон;

ґ) співробітник адміністрації міста образив громадянина, який прийшов до нього на прийом;

д) поліцейський під час затримання підозрюваного завдав йому тяжких тілесних ушкоджень, які не відповідають характеру небезпеки з боку підозрюваного;

е) два хлопця побилися між собою і завдали каліцтва один одному;

є) невідомі викрали з гаражу автомобіль.

вікторина з права 2

За результатами підведення підсумків визначено трьох переможців – ученицю Стеблівського НВК Мідянку І., учня Моринського НВК Степаненка Ю. і ученицю Шендерівського НВК Поковбу Л., яким вручено почесні грамоти та призи.