назад
23.10.18

Сімейні радники розпочали працювати в Одесі

23.10.2018   radniki Odesa (2)Одеса – це друге місто в Україні, після Києва, де почали працювати сімейні радники. Спільна ініціатива Міністерства юстиції, Координаційного центру з надання правової допомоги та громадськості «Сімейні радники», спрямована на забезпечення захисту прав громадян у сфері сімейного права, презентована 23 жовтня в Одесі.
Сімейні радники – це активні громадяни, які є комунікаторами між людьми, що мають правові проблеми у родині, та інституціями, що покликані надавати допомогу.

«Сімейні радники долучаються на громадських засадах, вибудовують ефективну співпрацю не тільки з громадянами, а й з профільними співробітниками Міністерства юстиції та фаховими юристами системи безоплатної правової допомоги, спеціалізованими психологами, представниками місцевої влади. Разом вони допомагають вирішувати проблеми людей з питань виплати аліментів, захисту від домашнього насильства, батьківських прав», – розповіла заступник Міністра юстиції України Іванна Смачило.

23.10.2018   radniki Odesa (6)

За статистикою, з близько 1 мільйона потерпілих від домашнього насильства до поліції звертається лише 100 тисяч. 90% потерпілих просто мовчать і не говорять про цю проблему.

«З одного боку, у суспільстві ще й досі існує думка – що відбувається за зачиненими дверима – це внутрішні справи сім’ї, які не варто виносити на загал. З іншого боку, це пояснюється низьким рівнем довіри громадян до органів державної влади. Сімейні радники підкажуть людям, що вони можуть звернутися до фахівців системи БПД і отримати кваліфіковану юридичну допомогу», – говорить директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області Світлана Клішина.

Сімейні радники співпрацюють з юристами системи безоплатної правової допомоги, фахівцями державної виконавчої служби Мін’юсту, співробітниками Міністерства соціальної політики, Національної поліції, психологами та ін.

23.10.2018   radniki Odesa (5)

Всі сімейні радники проходять навчання з розвитку комунікаційних навичок та роботи з вразливими категоріями осіб. У першу чергу – з особами, що постраждали від домашнього насильства. На тренінгах детально розбирають поняття «домашнє насильство», його види, вивчають аспекти поведінки постраждалих від домашнього насильства, принципи роботи з такими людьми. Опрацьовують механізми реагування на домашнє насильство, розробляють «дорожню карту» надання допомоги постраждалим.

Тренінги вже пройшли у Києві, Одесі, Дніпрі. Так, 17 жовтня у клубі «PRAVOKATOR» відбувся тренінг для працівників системи безоплатної правової допомоги, адвокатів та сімейних радників Одеської та Миколаївської областей.

В Одесі першими сімейними радниками стали Ірина Мчедлішвілі та Вікторія Фадєєнкова, які надаватимуть консультації тим, хто потребує на правову допомогу.

23.10.2018   radniki Odesa (3)

«Ми вже готові допомагати людям у постійному режимі, з нами можна без проблем контактувати і телефоном, і за допомогою соціальних мереж. Люди вже звертаються з проблемами щодо виплати аліментів, домашнього насильства, булінгу, кіднепінгу. Ми запрошуємо долучатися до ініціативи і інших активних представників громадськості», – зазначила Ірина Мчедлішвілі.

Звернутися до сімейних радників в Одеській області можна:

кожного вівторка з 11:00 до 13:00 у Першому одеському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Одеса, вул. Богдана Хмельницького, 98);

кожного четверга з 11:00 до 13:00 у Білгород-Дністровському бюро правової допомоги (Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Грецька, 24).

Цього ж дня відбувся он-лайн телеміст, який об’єднав Київ, Львів та Одесу. Яким має бути ефективний сімейний радник? Та як проводити відбір? Відповіді на ці питання шукали правові клуби «PRAVOKATOR». Працівники системи БПД, юристи та представники громадських організацій напрацьовували дієві механізми, щодо функціонування та удосконалення інституту сімейних радників.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook            YouTube YouTube