назад

Представники Консультативної Місії Європейського Союзу відвідали з робочим візитом Одеську область

misiya EU 1Сьогодні, 11 квітня 2017 року, у приміщенні готелю «Моцарт» (м. Одеса, вул. Ланжероновская, 13), в рамках робочого візиту Голови Консультативної Місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні (КМЄС в Україні) до Одеської області відбувся круглий стіл з питань реформування сектору цивільної безпеки в Україні.

Основною метою зустрічі було обговорення загального стану сектору цивільної безпеки в Одеській області, реформування правоохоронних органів  в Україні.

Учасники круглого столу: Голова Консультативної Місії Європейського Союзу Кястутіс Ланчінскас, керівник відділу з питань верховенства права КМЄС Фабіан Лоенберг, керівник операційного департаменту КМЄС Удо Моллер, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області Світлана Клішина, керівник Одеськой обласної ГО ”Право на самозахист” Владислав Сердюк, директор Центру правового моніторингу «Гідність» Тетяна Герасимова, керівник Регіонального представництва Міжнародного фонду «Відродження» в Одесі Євген Попов, керівник ГО «Офіс Регіонального Розвитку» Алла Юрченко.

Під час зустрічі, яка пройшла у формі живого діалогу, учасники заходу обговорити питання загального стану сектору цивільної безпеки в Одеській області; реформування поліції Одеської області; забезпечення верховенства права в правоохоронних органах Одеській області; здійснення антикорупційної діяльності в Одеській області;  створення єдиної платформи громадських організацій; взаємодії суспільства та правоохоронних органів.

misiya EU 1

Голова Консультативної Місії Європейського Союзу Кястутіс Ланчінскас розповів про аспекти допомоги державним органам України у послідовному реформуванні сектору цивільної безпеки шляхом надання стратегічних консультацій і практичної підтримки заходів з реформування згідно зі стандартами ЄС та міжнародними принципами належного врядування та дотримання прав людини.

Представники КМЄС розповіли учасникам заходу також про впровадження пілотного проекту з кримінальних розслідувань на базі Бориспільського відділу поліції, що покликаний спростити роботу поліції та підвищити ефективність розкриття злочинів. На практиці цей проект означатиме об’єднання функцій оперативників та слідчих під єдине підпорядкування. Такий підхід планується випробувати також й на базі Подільського відділу поліції Одеської області.

«Я переконаний, що цей проект підвищить ефективність роботи фахівців кримінального блоку поліції та стане гарним прикладом для застосування по всій країні. Кінцевою метою проекту, звичайно, є зниження рівня злочинності та запровадження кращої безпеки для населення», – зазначив Кястутіс Ланчінскас.

misiya EU 2

Світлана Клішина, директор Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області в ході зустрічі розповіла про основні напрямки роботи системи безоплатної правової допомоги, взаємодію Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області з державними установами та громадськими організаціями, які об’єднують свої зусилля для запобігання порушення прав осіб у кримінальному провадженні, а також осіб, які перебувають в місцях позбавлення волі в Одеській області. Партнерами Центру виступають Підрозділ забезпечення прав людини територіальних органів Національної поліції, Громадська Рада при управлінні Державної пенітенціарної служби України в Одеській області, ГО «Нікопольський центр духовної соціально-психологічної реабілітації «Відкриті двері» та інші організації.

Результатом зустрічі в рамках запланованого в Одеській області пілотного проекту з кримінальних розслідувань стала домовленість про проведення командою міжнародних консультантів Консультативної Місії Європейського Союзу сумісних тренінгів та навчань працівників відділів поліції м. Одеси.  

misiya EU 3