назад
12.01.17

Представники Координаційного центру ознайомлюються зі стандартами РЄ щодо внутрішнього переміщення

15995724 1336428556409576 1996233608 nСьогодні, 12 січня 2017 року, розпочався ознайомчий візит української делегації до інституцій Ради Європи стосовно стандартів Ради Європи щодо внутрішнього переміщення. Візит організовано проектом Ради Європи “Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні”, що реалізується в межах Плану дій Ради Європи для України у 2015-2017 роках. У складі української делегації – перший заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Мирослав Лаврінок і начальник Управління забезпечення доступу до правової допомоги Олена Сінчук.

Метою дводенного візиту є ознайомлення українських делегатів із принципами прийняття рішень щодо внутрішнього переміщення інституціями Ради Європи, безпосередній обмін досвідом між різними експертами та вивчення правозастосовної практики Європейського суду з прав людини й інших стандартів Ради Європи задля удосконалення законодавства у сфері захисту прав ВПО в Україні та покращення практики його застосування. Це також можливість обміну думками та досвідом між різноманітними зацікавленими сторонами з питань поточних викликів та конкретних кроків з вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб в Україні.

У складі української делегації – фахівці Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, Координатори підгруп Робочої групи з питань підготовки проектів законів та підзаконних нормативно-правових актів щодо вдосконалення національного законодавства України стосовно захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб, Координаційного центру з надання правової допомоги, Міністерства юстиції України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства освіти і науки України, Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Секретаріату Комітету Верховної Ради України з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, Донецької та Луганської обласних державних адміністрацій.

15995531 1336428476409584 1278351913 n

Ознайомчий візит розпочався з відвідування офісу Ради Європи у Страсбурзі.

Як зазначив Голова Директорату з прав людини Ради Європи Крістос Джакомопулос у своїй вітальній промові до делегатів, Рада Європи у своїй практиці стикалася з проблемами внутрішнього переселення під час подій на Кіпрі у 70-х роках, у Косово, в Грузії і завжди намагалася допомогти та не бути осторонь від таких подій. Набутий досвід та експертну підтримку Рада Європи готова передавати та уже передає в Україні, зокрема, в рамках проекту «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні». Більше про проект розповіла його керівниця Ганна Христова.

Тарас Вавринчук, старший юрист Секретаріату Європейського Союзу з прав людини ознайомив учасників делегації з практикою ЄС щодо захисту прав ВПО, окремими рішеннями ЄС. Також він наголосив на тому, що у даний час на розгляді ЄС перебуває біля 4 000 скарг від громадян, які зіткнулися з наслідками збройного конфлікту на Сході України.

15996176 1336428529742912 396069927 n

Сьогодні також запланований візит української делегації до Європейського суду з прав людини задля ознайомлення з його роботою, зобов’язаннями в галузі прав людини та внутрішнього переміщення.

Нагадаємо, що раніше, 15 листопада 2016 року, за підтримки проекту Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» відбулося установче засідання робочої групи з питань підготовки проектів законів та підзаконних нормативно-правових актів щодо вдосконалення національного законодавства України стосовно захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб. Учасницею робочої групи від Координаційного центру є Олена Сінчук.

ДОВІДКОВО

Проект Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» реалізується в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2015-2017 роки. Проект спрямований на реалізацію заходів з удосконалення нормативно-правової бази стосовно внутрішньо переміщених осіб, імплементації стандартів щодо захисту ВПО та відповідних процедур, сприяння доступу ВПО до психологічної, медичної, соціальної та правової допомоги та підвищення рівня їх обізнаності про свої права, а також підтримку ініціатив щодо інтеграції та підвищення спроможності ВПО на рівні територіальних громад.

Серед національних партнерів проекту – Міністерство соціальної політики, Державна міграційна служба, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Міністерство юстиції України, інші органи виконавчої влади, Координаційний центр з надання правової допомоги, громадські організації та місцеві органи влади.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook            YouTube YouTube            Google Google+  тTwitter