назад

Представники Лебединського бюро правововї допомоги провели семінар на тему «Права та обов’язки батьків та дітей»

OkM 2017 07 27 327 липня вЛебединському міськрайонному центрі зайнятості говорили про права та обов’язки батьків і дітей. Начальник Лебединського бюро правової допомоги Сергій Іванов разом зі спеціалістом служби у справах дітей Лебединської районної державної адміністрації Інною Сікірницькою долучилися до проведення цього семінару.

Україна, ставши на шлях незалежності і суверенності, закріпила свій стратегічний напрямок розбудови соціальної, демократичної правової держави. Українська політика передбачає захист прав дитини і є складовою цілісної концепції розвитку суспільства, що відображено в чинній Конституції України, Сімейному кодексі України тощо. Держава здійснює захист дитини від усіх форм фізичного і психічного насильства, образи, недбалого і жорстокого поводження з нею.

OkM 2017 07 27 5

Сергій Іванов розповів, що порушення прав дитини в Україні досить часте явище. Права дитини можуть бути порушені батьками, однолітками, які часто знущаються один над одним.

У разі жорстокого поводження з дітьми або при замаху на його недоторканність винна особа повинна бути покарана і нести відповідальність. Захист прав дітей в Україні здійснюється прокуратурою, органом опіки та піклування і органами внутрішніх справ. Орган опіки та піклування здійснює контроль за захистом прав та інтересів малолітніх і неповнолітніх осіб, за умовами, в яких вони проживають, а також вихованням і освітою. Даний орган веде облік і пошук дітей, які залишилися без нагляду батьків, а також з урахуванням певних обставин вибирають місце їх подальшого влаштування.

OkM 2017 07 27 1

Інна Сікірницька зупинилася на взаємних правах та обов’язках батьків та дітей і повідомила присутнім таке: «Батьки мають право і обов’язок виховувати своїх дітей та піклуватися про їх здоров’я, надавати їм освіту. Якщо один з батьків проживає окремо від сім’ї він зобов’язаний брати участь у вихованні дітей і має право спілкуватися з ними. Батьки зобов’язані утримувати своїх неповнолітніх та повнолітніх непрацездатних дітей, які потребують матеріальної допомоги. При ухиленні батьків від цього обов’язку кошти на утримання дітей (аліменти) стягуються з них в судовому порядку. Утримання непрацездатних батьків, які потребують допомоги, є обов’язком їх повнолітніх дітей. Якщо вони не виконують цей обов’язок добровільно, їм можуть бути призначені аліменти. Діти можуть бути звільнені від обов’язків щодо утримання своїх батьків, якщо судом буде встановлено, що у свій час батьки ухилялися від виконання батьківських обов’язків».

 

Після закінчення семінару присутнім роздано інформаційні буклети з контактами Лебединського бюро правової допомоги: пл. Соборна, 29; т. (05445) 2-14-12.