назад

Про право учасників АТО на санаторно-курортне лікування. Консультація працівників бюро правової допомоги

20428298 1443428355702748 1801080368 n

Днями головний спеціаліст Зборівського бюро правової допомоги Тетяна Зварич провела робочу зустріч із представниками Зборівського відокремленого підрозділу ГО «Спілка бійців та волонтерів АТО «Сила України». Сторони обговорили питання щодо забезпечення учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням. Окрім цього, керівник Зборівського бюро правової допомоги Марія Колісник провела консультування громадян у приміщенні Залозецької селищної ради ОТГ. За правовими роз’ясненнями до неї звернулося 4 жителі – щодо спадкового, трудового, цивільного права та соціального забезпечення.

20403569 1443428449036072 68915412 n

ДО УВАГИ!

Відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням затвердженого постановою КМУ від 31 березня 2015 р. №200 (зі змінами) структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві та м. Севастополі держадміністрацій, виконавчі органи міських рад забезпечують осіб безоплатними путівками до санаторно-курортних закладів згідно з медичними рекомендаціями в порядку черговості в міру надходження путівок:

1) учасників бойових дій – щороку строком на 18-21 день;

2) інвалідів війни – позачергово щороку строком на 18-21 день;

3) інвалідів із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) – відповідно до медичних рекомендацій, з них:

I та II груп – до санаторіїв (відділень) спінального профілю з лікуванням строком на 35 днів;

III групи – до санаторіїв неврологічного профілю з лікуванням строком на 18-21 день.

У разі коли особа має право на забезпечення путівкою за кількома законами, їй надається право вибору в забезпеченні путівкою за одним із них.

Для отримання путівки особи повинні перебувати на обліку в органах соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання, а такі, що переселилися з тимчасово окупованої території чи районів проведення антитерористичної операції, – за фактичним місцем проживання відповідно до довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції та подати необхідні документи:

•заяву;

•медичну довідку лікувальної установи за формою № 070/о;

•копію посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни;

•документ, що підтверджує безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення.

Особа, яка перебуває на обліку для забезпечення санаторно-курортним лікуванням в органах соціального захисту населення, але в поточному році одержала безоплатну путівку, знімається з обліку. Повторне взяття на облік проводиться на підставі копії медичної довідки лікувальної установи за формою 070/о, що додається до попередньої заяви, якщо строк дії зазначеної довідки не закінчився.

Забезпечення путівками осіб, здійснюється в межах виділених коштів пропорційно кількості осіб, узятих на облік для забезпечення санаторно-курортним лікуванням, згідно з договорами, укладеними органами соціального захисту населення з особами та санаторно-курортними закладами. У разі відмови особи від путівки складається акт відмови від путівки за формою, затвердженою Мінсоцполітики, а зазначеною путівкою забезпечується інша особа у порядку черговості.

Компенсація за доплату, пов’язану з поліпшенням умов проживання в санаторії, та за продовження строку лікування не здійснюється, а також забороняється поділ путівки та передача її іншій особі.

Отримати безоплатну правову допомогу можна звернувшись до Зборівського бюро правової допомоги за адресою: м. Зборів, вул. Б. Хмельницького, 47, тел.: (03540) 2-21-70, zborivske@legalaid.te.ua.

Кременецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59а, тел.: (03546) 2-52-33, ел. aдреса: kremenets.ternopil@legalaid.te.ua, Skype: kremeneckiy_mc.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.