назад

Представники одеських місцевих центрів з надання безоплатної правової допомоги взяли участь у міжвідомчій нараді з документування осіб без громадянства

romi 116 листопада 2017 року в Одесі під керівництвом УВКБ ООН в Україні відбулася міжвідомча нарада з документування осіб без громадянства та осіб під ризиком без громадянства.

У заході приймали участь представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Оксана Філіпішина, керівник відділу з питань дотримання прав дитини Управління з питань дотримання прав дитини секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України Олена Чорна, начальник управління ДРАЦС Департаменту державної реєстрації та нотаріату Міністерства юстиції України Ірина Дубиківська, представники Регіонального та одеських місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, ГТУЮ в Одеській області, відділів ДРАЦС області, міграційної служби, представники громадських організацій, які опікуються проблемами осіб ромської національності та інші.

Упродовж наради було порушено проблематику щодо документування осіб без громадянства у світі, Україні та, зокрема, в Одеській області.

Представник УВКБ ООН в Україні Дмитро Плечко звернув увагу на проблеми мешканців Березівського району Одеської області, серед яких наразі найбільша кількість ромів без ідентифікаційних документів, що також відмічають представники Контактного офісу з питань Рома і Сінті ОБСЄ.

romi 3

Учасники заходу висловили свої думки та пропозиції щодо шляхів подолання перешкод в отриманні доступу до ідентифікаційних документів та свідоцтв про реєстрацію актів цивільного стану для ромів в Україні тощо. Зокрема, йшлося і про інтеграцію ромів у суспільство через навчально-виховні клади та правопросвітництво.

«Наше завдання – мінімізувати усі ризики, які сприяють виникненню бездокументування та безгромадянства», – зазначила представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Оксана Філіпішина. Вона звернула особливу увагу на ризики порушення прав дітей, які в першу чергу найбільш потребують отримати шанс стати членами громади.

romi 5

Основна частина заходу була присвячена обговоренню типових проблем захисту, з якими стикаються особи без громадянства, а саме:

  • Труднощі з реєстрацією народження та отриманням медичної довідки в пологовому будинку, а також свідоцтва про народження в РАЦСі (дане питання обговорювали представники ДМСУ та юстиції);
  • Відсутність документів, які посвідчують особу, що призводить до труднощів з визнанням правового стану особи;
  • Складнощі з укладенням шлюбу;
  • Обмежений доступ до освітніх, медичних послуг, а іноді його відсутність;
  • Відсутність доступу до ринку праці;
  • Неможливість оплати судового збору (скрутне майнове становище);
  • Обмеження права власності;
  • Невизнання права на проживання в своїй країні;
  • Обмеження свободи пересування, як в межах країни так і за її межі;
  • Великий ризик стати жертвою торгівлі людьми, а також жертвою насильства.

Представник ромської спільноти висловив подяку представникам організацій, які опікуються проблемами ромів та розповів про наступні проблеми:

  • Документування ромів станом на теперішній час можливо здійснити лише за рішенням суду;
  • Зневажливе ставлення суд’їв до ромів та відмова в розгляді справ з формальних обставин;
  • Безіменні захоронення;
  • Конфлікт мешканців населених пунктів та ромів у сфері торгівлі та інші.

Директор Першого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Євгенія Тітомер зазначила, що всі проблеми не слід зводити до суду. Звісно, що особи без громадянства повинні мати доступ до правосуддя, проте їх документування не повинно відбуватись лише за наявності рішення суду.

romi 6

romi 2

Омбудсмен декілька разів наголосила, що наше суспільство звикло пояснювати низький рівень освіченості, культури та схильність до вчинення злочинів ромів саме їх національною приналежністю. Проте, це не так, отже всі ці негативні явища є наслідками того, в яких умовах вони опинились – умовах виживання.

Радник міністра МВС України Олександр Лапін представив законопроект щодо створення процедури визнання особою без громадянства над розробкою якого працювали у тому числі представники МВС України, ДМС України, Координаційного центру з надання правової допомоги, УВКБ ООН в України та інші.

Він зазначив, що величезною проблемою є те, що за обліками ДМС України на території держави перебуває 5460 ОБГ, а за підрахунками УВКБ ООН – близько 40000 осіб. А відсутність документів – «невидимість» для держави.

Також, учасники заходу розглянули низку питань та необхідних змін у діючому законодавстві, без яких проблеми осіб без громадянства вирішити майже неможливо, а саме:

  • Закон України «Про безоплатну правову допомогу» з питанням про включення ОБГ до переліку суб’єктів, які мають право на безоплатну правову допомогу;
  • Закон України «Про судовий збір» з питанням про звільнення осіб без громадянства від сплати судового збору у відповідній категорії справ;
  • Закон України «Про виконавче провадження» з питанням про звільнення осіб без громадянства від сплати авансового внеску та інші.

Внаслідок вирішення обговорюваних на заході проблем, особи без громадянства стануть контрольованими державою та як результат отримають доступ до адміністративних, медичних, соціальних послуг та механізму захисту своїх прав.