назад

Представники Південно-Східного міжрегіонального центру з надання БПД взяли участь у презентації системи «Custody Records» на Дніпропетровщині

Представники Південно-Східного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги відвідали перше у Дніпропетровській області відділення поліції, де запровадили систему електронного обліку та цілодобової фіксації «Custody Records».

Ця система має запобігати незаконному затриманню людей,  забезпечувати  дотримання прав затриманих, зокрема запобігати випадкам катувань та гарантувати належне поводження під час затримання і подальших дій та загалом зменшити ризики виникнення конфліктних ситуацій.

«Впровадження системи «Custody records» – це  втілення міжнародних стандартів захисту прав людини в Україні, що дає можливість ефективно боротися зі злочинністю і не порушувати при цьому права людини», – директор Південно-Східного міжрегіонального центру з надання БПД Павло Наливайко.

Під час презентації фахівці системи БПД разом з представниками органів державної влади, правоохоронних і судових органів та адвокатами побачили як працює цілодобовий автоматизований нагляд від затримання людини нарядом поліції до її вибуття з підрозділу.

Перевага системи «Custody records» у тому, що вона дозволяє здійснювати автоматизовану фіксацію дій, що відбуваються із затриманими, починаючи з моменту фактичного затримання, спілкування з адвокатом і до поміщення затриманих до ізолятору тимчасового тримання або ж звільнення з-під варти. Проект крім відеофіксації, передбачає введення посади інспектора з прав людини – поліцейського, який контролюватиме виконання всіх принципів проєкту, а це, насамперед, дотримання прав людини та громадянина.