назад

Представники Саратського бюро правової допомоги провели зустріч з безробітними на тему нелегальної трудової міграції

sarataВ рамках співпраці, передбаченої Меморандумом між Саратським районним центром зайнятості та Арцизьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також з нагоди відзначення Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми, 04 серпня 2017 року відбувся семінар для осіб, які перебувають на обліку в Саратському районному центрі зайнятості, на тему: «Запобігання нелегальній трудовій міграції, торгівлі людьми та експлуатації дитячої праці».

Метою даного заходу було інформування громадян про причини і наслідки трудової міграції, нелегального працевлаштування за кордоном та попередження торгівлі людьми, експлуатації дитячої праці.

Під час заходу Наталія Семеняк ознайомила присутніх з законодавчими засадами та можливостями легального працевлаштування громадян України за кордоном, з перевагами офіційного працевлаштування, а також розповіла про форми та методи вербування, експлуатації людини, види шахрайства при працевлаштуванні за кордоном. Було обговорено й таке явище як «дитяча праця» та акцентовано увагу на відповідальності, яка може настати у разі експлуатації праці неповнолітньої дитини.

 

Керівник бюро повідомила про основні моменти, на які необхідно звернути увагу при виїзді за кордон та при легальному працевлаштуванні:

  • наявність ліцензії Мінсоцполітики у фірми-посередника, яка займається працевлаштуванням;
  • наявність робочої візи;
  • відкритість деталей працевлаштування (розміру оплати праці, умов проїзду, проживання, порядку медичного та соціального страхування та ін.);
  • наявність трудового договору (контракту), переведеного на рідну мову тощо.

Вона розповіла й про те, у яких установах можна шукати допомоги у разі виникнення непорозумінь та необхідності захисту своїх прав.

 

Учасників семінару також було поінформовано про один із основних видів злочинів у телекомунікаційному середовищі, так зване «телефонне шахрайство», рівень якого стрімко зростає в нашому суспільстві.

 

Також, з метою забезпечення вільного та рівного доступу населення до безоплатної правової допомоги, Наталія Семеняк розповіла відвідувачам центру зайнятості про принципи і напрямки діяльності бюро та про категорії осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу та порядок її отримання.

По завершенню семінару було надано відповіді на запитання, які цікавили безробітних. Усі учасники семінару отримали буклети на тему «Бюро правової допомоги: ваш юридичний провідник», а також соціальну газету «Обережно: шахраї на дроті».

sarata

Нагадуємо, що для отримання консультацій чи роз’яснень з правових питань можна звертатися безпосередньо до Саратського бюро правової допомоги з адресою: смт. Сарата, вул. Чкалова, 2 (другий поверх). Контактний телефон: (04848) 2-31-50.