назад

Представники системи БПД в Чернігівській області взяли участь у семінарі про досягнення системи пробації в Україні

Представники системи БПД у Чернігівській області взяли участь у науково-практичному семінарі, де обговорювались досягнення системи пробації в Україні, її орієнтація на профілактику правопорушень, виправлення засуджених та роль системи БПД в цьому процесі.

У заході взяли участь заступниця Міністра юстиції України Олена Висоцька, директор Державної установи «Центр пробації» Олег Янчук та представники місцевої влади, судової системи, правоохоронних органів, наукові співробітники Пенітенціарної академії України та керівники центрів з надання безоплатної правової допомоги області.

Так, заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Олеся Пирковська розповіла про співпрацю з органами пробації в регіоні, відзначивши основні етапи та результати взаємодії у межах реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». 

«Лише цього року Регіональний центр з надання БВПД у Чернігівській області двічі залучав органи пробації для надання консультативної підтримки, проведення інтерв’ювання з неповнолітніми та складання інформаційної довідки у межах проходження “Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення”. Ця інформація в подальшому була врахована при узгодженні додаткових засобів ресоціалізації та розвитку особистості неповнолітнього», — зауважила Олеся Пирковська. 

Директор Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Володимир Бобруйко розповів про партнерські відносини у сфері надання безоплатної правничої допомоги.

«Співпраця системи безоплатної правничої допомоги та філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області має на меті забезпечити право засуджених, які перебувають на обліку в підрозділах пробації, на безоплатну правничу допомогу, здійснювати правопросвітницьку діяльность, долучити систему БПД до ініціатив, спрямованих на запобігання повторному скоєнню злочинів», — наголосив Володимир Бобруйко.

Захід був спрямований на реалізацію Стратегії реформування пенітенціарної системи на період до 2026 року, мав на меті обговорення сучасного стану впровадження системи пробації в Україні, надання рекомендацій з удосконалення кримінального, кримінально-виконавчого та кримінального процесуального законодавства у цій галузі.

Довідково. Серед основних завдань підрозділів пробації — організація виконання покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, контроль за особою, яка вчинила правопорушення, а також допомога, спрямована на підтримку такої особи в суспільстві (консультації, мотивування до змін, сприяння у вирішенні проблемних питань), допомога особі, яка готується до звільнення з місць позбавлення волі, в адаптації до життя  в суспільстві.

Надання безоплатної правничої допомоги підобліковим пробації проводиться через консультаційні пункти доступу до системи БПД у її підрозділах. Під час роботи консультпунктів засуджені звертаються, зокрема, з питань соціального забезпечення, адміністративного, спадкового, пенсійного та сімейного права, з питань військової служби, вчинення адміністративних правопорушень.