назад

Представники центрів безоплатної вторинної правової допомоги спільно з ГО «Десяте квітня» провели семінар щодо правового захисту біженців

seminar bizhenzi 2 113 жовтня 2016 року в м. Одесі у приміщенні бізнес-центру «Черьомушки» (вул. В. Терешкової, 15, оф. 501) відбувся семінар на тему: «Захист прав біженців в Україні: законодавство та практика». Організатором заходу виступила за підтримки УВКБ ООН Громадська організація «Десяте квітня».

До розгляду проблем заходу були запрошені начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Чімбер, заступник начальника відділу правової інформації та інформації Другого місцевого центру Анастасія Арцимович, головний спеціаліст відділу представництва Котовського місцевого центру з надання БВПД Деніс Стецюк, начальник відділу правової інформації та консультацій Котовського місцевого центру Тетяна Казакова та адвокати, які співпрацюють з центрами, Анатолій Осадчий та Руслан Фіхтман.

Seminar bizhenzi 1

Відкрили семінар Президент ГО «Десяте квітня» Курочкіна Марина та адвокат Юрій Сиволога. Адвокат презентував практику оскарження в суді рішень міграційної служби щодо відмови у наданні міжнародного захисту, посилаючись на нормативно-правові акти. Він звернув увагу на дуже короткий строк на оскарження рішення про відмову в прийнятті заяви про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, а саме: протягом п’яти робочих днів з дня отримання повідомлення (ст. 12 ЗУ Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту). Юрій Сиволога також навів приклади застосування рекомендацій УВКБ ООН з міжнародного захисту біженців. 

Sivolga advokat bizhenzi 

Правники ГО «Десяте квітня» Катерина Гайдей, Аліна Касім та Аліна Заїм надали інформацію стосовно числа біженців, осіб, які підпадають під групу ризику по країнам походження з Сирії, Іраку та Афганістану.

Учасники семінару обговорили проблеми захисту прав біженців, які є досить актуальними для багатьох держав світу, в тому числі, й для України. Визначення поняття біженця необхідно розмежовувати з поняттям особи, яка потребує додаткового захисту та внутрішньо переміщеної особи. За останні два роки Україна зіткнулася з новим явищем – переселенцями з Донбасу і Криму, яких в народі називають «біженцями». Проте це поняття невірне, тому що переселенці (внутрішньо переміщені особи) – це громадяни України, які змушені були покинути своє постійне місце проживання й переїхали жити в межах країни. Біженці – це іноземні громадяни, які унаслідок певних обставин покинули свою країну й шукають нове місце проживання. Статус біженця надається безстроково. Крім статусу біженця, Україна надає статус «особи, яка потребує додаткового захисту», він тимчасовий і може бути переглянутий.

На завершення заходу всі учасники наголосили на важливості правового захисту біженців, адже особи, яких визнано біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, користуються тими самими правами і свободами, а також мають такі самі обов’язки, як і громадяни України, крім випадків, установлених Конституцією та законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Довідково. Громадська організація «Десяте квітня», за підтримки Управління  Верховного комісара ООН у справах біженців, сприяє розвитку громадського суспільства та формування правової держави в Україні. В рамках проектів ними надається правова допомога, зокрема в сфері захисту прав біженців, підтримка громадських ініціатив внутрішньо переміщених осіб на території міста Одеси, Одеської області та міста Миколаїв, Миколаївської області. Всі види допомоги в рамках проектів надаються безкоштовно.