назад

14721491 536483593209268 5167071258166522168 n

7 жовтня 2016 року у Заліщицькому районному центрі зайнятості відбувся інформаційний семінар для учасників АТО, участь у якому взяв керівник Заліщицького бюро правової допомоги Арсен Нагуляк, представники управління Пенсійного фонду України в Заліщицькому районі, управління праці та соціального захисту населення Заліщицької районної державної адміністрації, районного центру зайнятості та учасники АТО.

Питання, які обговорювалися під час зустрічі, стосувалися, зокрема, отримання безоплатної правової допомоги, працевлаштування, одержання пільг учасниками АТО.

Арсен Нагуляк повідомив присутнім про відкриття бюро правової допомоги у Заліщиках, де кожен громадянин району може отримати необхідні юридичні консультації та роз’яснення з правових питань, а соціально незахищені верстви населення, визначені статтею 14 Закону України “Про безоплатну правову допомогу” від 02.06.2011 № 3460-VI — безоплатну вторинну правову допомогу.  

Учасників семінару цікавило питання поетапних кроків порядку виділення земельних ділянок. Керівник бюро роз’яснив, що учасники бойових дій (учасники АТО) мають право на першочергове відведення земельних ділянок по кожному з видів цільового призначення. Реалізація цього права регулюється  ст. ст. 116, 118, 121 Земельного кодексу України.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Так, земельні ділянки, згідно із ст. 121 ЗК України, можуть надаватися у власність у межах норм безоплатної приватизації, а саме у таких розмірах:

— для ведення садівництва — не більше 0,12 га;

— для ведення особистого селянського господарства — не більше 2,0 га;

— для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах — не більше 0,25 га, в селищах — не більше 0,15 га, в містах — не більше 0,10 га;

— для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,10 гектара.

Куди потрібно звертатися учаснику АТО?

Для отримання ділянок із земель комунальної власності — до сільських, селищних, міських рад;

для отримання ділянок із земель державної власності — до районних райдержадміністрацій;

для отримання земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у власність або в користування для всіх потреб — до Центрального органу  виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин (його територіальних органів).

Перелік документів, які потрібно подати до уповноваженого органу:

клопотання довільної форми, в якому зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки;

погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб);

копія посвідчення учасника бойових дій, або копія довідки про участь в АТО, або витяг з наказу;

копія паспорта;

копія ідентифікаційного номера.

На завершення заходу керівник Заліщицького бюро правової допомоги розповсюдив серед присутніх інформаційні буклети із зазначенням адреси бюро.

Звернутися за правовими консультаціями, а також за повною інформацією щодо права на безоплатну вторинну правову можна до Заліщицького бюро правової допомоги за адресою: м. Заліщики, вул. Степана Бандери, 38, тел.: (03554) 2 31 33.

Також в області працює три місцеві центри з надання БВПД та чотирнадцять бюро правової допомоги. Їх контакти можна переглянути тут: 

Тернопільський місцевий центр;

Кременецький місцевий центр;

Чортківський місцевий центр.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А так само дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.