назад

Представники Уряду та Посольства Канади відвідали офіс безоплатної правової допомоги в Одесі

25 вересня 2019 року, в межах ознайомчого візиту, представники Уряду Канади відвідали Одеський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, де мали нагоду побачити, як працює один із українських офісів безоплатної правової допомоги, і з перших уст дізнатися більше про функціонування системи БПД.

Учасниками зустрічі з канадської сторони були Ешлі Малруні, Голова Відділу міжнародного розвитку Посольства Канади в Україні та провідний експерт проектів відділу міжнародного розвитку Посольства Канади в Україні Валерій Олійник.

З боку системи безоплатної правової допомоги дискусію провели директори Регіонального та Одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Світлана Клішина та Алла Перетятко.

Директорка Регіонального центру розповіла гостям про те, що являє собою мережа офісів безоплатної правової допомоги в Одеській області, які види правових послуг мають право у ній отримувати громадяни – від захисту у кримінальних провадженнях та представництва інтересів у судах у цивільних і адміністративних судових спорах, до отримання правових роз’яснень та юридичних консультацій з тих питань, з якими клієнти звертаються до офісів правової допомоги.

Представники канадської делегації під час зустрічі цікавилися, хто саме надає послуги правової допомоги в офісах БПД, скільки в середньому громадян звертаються щодня, які категорії населення звертаються до місцевих центрів найчастіше. Також їх цікавило те, чи є обмеження в галузях права, з яких надається консультування та допомога, та яка частка справ, з якими українці звертаються до центрів, потребують вирішення у суді. Окремо Світлана Клішина розповіла про пілотні проекти, які реалізовуються на території юрисдикції одеських центрів з надання правової допомоги.

Канада зробила значний вклад у розвиток системи безоплатної правової допомоги в Україні, зокрема, в межах проектів «Доступна та якісна правова допомога в Україні» та «Підтримка судової реформи». Ця співпраця дала нам можливість переймати канадський досвід практики надання правової допомоги, значно підвищувати якість людського ресурсу працівників системи БПД, отримати якісну експертну допомогу», – зазначила Світлана Клішина.

Директорка Одеського місцевого центру Алла Перетятко підкреслила, що пріоритетами у роботі місцевих центрів є якість, доступність та ефективність.

Незалежно від того де знаходиться клієнт – вдома, на роботі, в віддаленому куточку області – у нього є доступ до правової інформації та можливість проконсультуватися, адже консультації надаються як за телефоном, так і за допомогою адресної правової допомоги», – зазначила вона.

Користуючись нагодою, Світлана Клішина та Алла Перетятко висловили вдячність Уряду Канади за послідовну та потужну підтримку у розвитку системи безоплатної правової допомоги в Україні, а також сподівання на подальшу плідну співпрацю.