назад

Прес-конференція на тему «Результати роботи управління юстиції та системи безоплатної правової допомоги Волинської області у 2017 році»

Pres konferentsіya 06.02 106 лютого 2018 року в актовому залі готелю «Україна» у Луцьку пройшла прес-конференція з обговорення результатів роботи Головного територіального управління юстиції та системи безоплатної правової допомоги Волинської області у 2017 році.

Про успіхи і досягнення у сфері надання правових послуг та захисту прав громадян присутніх інформували: начальник Головного територіального управління юстиції у Волинській області Валентин Кухарик, перший заступник начальника ГТУЮ Сергій Філюк, заступник начальника ГТУЮ з питань державної реєстрації – начальник Управління державної реєстрації Ольга Семенюк, заступник начальника ГТУЮ з питань державної виконавчої служби – начальник Управління державної виконавчої служби Сергій Харченко, начальник Управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти ГТУЮ Тетяна Ярема та заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Євгеній Блащук.

Pres konferentsіya 06.02 2

Керівники структурних підрозділів ГТУЮ проінформували ЗМІ та громадськість про результати роботи на очолюваних ними напрямках, а також про запровадження нових ініціатив Мін’юсту на території області у 2017 році.

Начальник управляння Валентин Кухарик відзвітував про результати роботи свого відомства у минулому році та визначив пріоритетні напрями діяльності на поточний рік, головним з яких є захист прав громадян та бізнесу, а також розвиток сучасних сервісів. Керівник юстиції також повідомив, що очолюване ним відомство на Волині активно реалізовує загальнонаціональний проект «Я МАЮ ПРАВО!», який допомагає українцям захищати свої порушені права.

Заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Волинській області Євгеній Блащук поінформував представників ЗМІ про те, що в системі органів БПД на Волині працює 70 фахових юристів, які надають безоплатну первинну та вторинну правову допомогу. У 2017 році із центрами з надання БВПД на контрактній основі співпрацювало 79 адвокатів, а до кінця поточного місяця ці ряди поповняться ще 27 адвокатами, котрі у січні-лютому поточного року успішно пройшли відкритий конкурс та будуть внесені до реєстру адвокатів, які надають БВПД.

До відома журналістів представлено дані, що у 2017 році до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги в області звернулося 17658 осіб. Для 15546 громадян з метою вирішення їхніх питань були надані правові консультації та роз’яснення. Упродовж 2017 року Центрами було видано 3537 доручень адвокатам для здійснення захисту або представництва їхніх інтересів у судах, зокрема штатні юристи центрів представляли інтереси громадян у судових інстанціях за 1045 дорученнями.

Pres konferentsіya 06.02 1

 

Присутнім на прес-конференції надано інформацію про те, що з метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги у Волинській області створено низку виїзних консультаційних пунктів, завдяки яким громадяни з віддалених населених пунктів мають змогу отримати спеціалізовану безоплатну правову консультацію, а в разі потреби, скористатися послугами адвоката за державний кошт. Працівники місцевих центрів та Бюро регулярно (за попередньо складеними графіками) здійснюють виїзди з метою надання правових консультації. Упродовж 2017 року працівниками Центрів було здійснено 473 виїзні прийоми, під час яких надано консультації для 1361 громадянина.

Євгеній Блащук акцентував увагу аудиторії на тому, що представлена статистика, у порівнянні з 2016 роком, свідчить про те, що соціальний запит на безоплатну правову допомогу постійно зростає і розвиток системи БПД на сьогодні є необхідним та актуальним у світлі тих реформ, які здійснюються Урядом у нашій державі. Якщо, наприклад, у 2016 році до місцевих центрів звернулося 8722 особи, то в 2017 – уже 17658 громадян. Якщо у 2016 році для адвокатів системи БВПД було видано 2193 доручення для захисту і представництва інтересів громадян у судах, то в 2017 – 3537. У 2017 році також майже вдвічі збільшилось представництво інтересів громадян у судах штатними юристами центрів – 1045, проти 580 у 2016 році.

Pres konferentsіya 06.02 4

Крім того, медійників було поінформовано, що для оптимізації надання безоплатної правової допомоги юристами Центрів, а також з метою швидкого пошуку та використання правничої інформації консультантами контакт-центру БПД, фахівцями Регіонального та місцевих центрів з надання БВПД в області було розроблено та внесено до довідково-інформаційної платформи WikiLegalAid 29 правових консультацій.

Також Євгеній Блащук довів до відома учасників прес-конференції те, що у 2017 році в системі БПД держави розпочали свою роботу 5 міжрегіональних ресурсно-комунікативних платформ – у Києві, Харкові, Дніпрі, Одесі та Львові. На базі цих платформ підвищуватимуть свій фах спеціалісти бюро правової допомоги, місцевих та регіонального центрів, а також адвокати системи БВПД. До навчань залучатимуться провідні фахівці в галузі права, науковці, юристи-практики, правники з країн Європи.

Присутнім також надано інформацію про запровадження у 2017 році стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесі, що дозволить підвищити якість надання адвокатами безоплатної вторинної правової допомоги у процесі розгляду цивільних та адміністративних справ.

У підсумку свого виступу заступник директора Регіонального центру наголосив на тому, що система БПД, як і будь-яка інша нова система, для досягнення успішних результатів повинна розвиватися. З огляду на це, в ряді пріоритетних напрямків розвиту системи у поточному році знаходитиметься посилення правових можливостей громадян та територіальних громад, підвищення якості надання правової допомоги у цивільному, адміністративному та кримінальному процесах, впровадження інформаційних технологій у системі надання БВПД області та розвиток міжрегіональних ресурсно-комунікативних платформ.

По завершенні прес-конференції усі бажаючі отримали змогу задати доповідачам запитання стосовно порушених тем та отримати більш детальні відповіді.

Pres konferentsіya 06.02 5

Довідково:

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Дубнівська, 36, тел. (0332) 78-79-96, е-mail: office.volyn@legalaid.lt.ua

ГТУЮ у Волинській області знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Володимирська, 1, тел./факс (0332) 78-47-90, е-mail: info@vl.minjust.gov.ua