назад

Презентація проекту Реабілітаційного центру для учасників АТО-інвалідів та дітей-інвалідів

У четвер, 12 листопада 2015 року, відбулася презентація проекту Реабілітаційного центру для учасників АТО-інвалідів та дітей-інвалідів, відкриття якого планується на території Рожищенської районної лікарні у місті Рожище.
Презентація відбулася у форматі представлення проекту та обговорення проблем учасників АТО, які повернулися з зони бойових дій та потребують реабілітації.

Участь у зустрічі взяли:
Генріх Кошчельни – голова ГО «Міжнародна асоціація журналістів»;
Сергій – командир батальйону «Свята Марія»;
Віктор Редзій – головий лікар Рожищенської центральної районної лікарні;
Ірина Войчук – в. о. директора Луцького місцевого центру з надання БВПД;
Учасники АТО, представники облдержадміністрації.
Презентація проекту складалася з 2 частин:
1 частина – представлення нового голови Союзу ветеранів АТО у Волинській області;
2 частина – представлення власне проекту Реабілітаційного центру для учасників АТО-інвалідів та дітей-інвалідів.

F-present1

Зі вступним словом виступив командир батальйону «Свята Марія» Сергій. Генріха Кошчельного було призначено Головою союзу ветеранів АТО у Волинській області . Союз об’єднує осіб, які служили в армії, АТО, воювали в Афганістані і займається проблемами, з якими стикаються громадяни у своєму повсякденному житті.
Наступним виступив головний лікар Рожищенської центральної районної лікарні. Пан Віктор розповів, що основною метою відкриття Реабілітаційного центру для учасників АТО-інвалідів та дітей-інвалідів є турбота про майбутнє хлопців, які повернулися з АТО, їхнє здоров`я та реабілітація. «Має бути більша роль держави та її структур не тільки в тому, щоб відправити хлопців в зону АТО, але й піклуватися про їхнє майбутнє при поверненні додому, про їх фізичну та психологічну реабілітацію. Адже сьогодні українські реалії, нажаль, такі, що учасники АТО змушені самі турбуватися про себе та своє здоров`я” – зауважив Віктор Степанович.

F-present2
В ході розробки проекту використовувався досвід Республіки Польща, де кожне містечко має свій реабілітаційний центр для людей з особливими потребами. В планах пана Віктора зробити реконструкцію приміщення на території Рожищенської центральної районної лікарні та придбати обладнання для реабілітації, зокрема для розробки суглобів, гідротерапії, механотерапії. Особливо увага  в даній лікарні буде приділятись психологічній реабілітації інвалідів.
Вартість проекту складає 6 млн. грн., що включає будівельні роботи та закупку обладнання з Польщі, адже в Україні таке обладнання не виробляється. Навчати працювати українських лікарів будуть їх польські колеги.
Все більше солдатів повертаються додому з фронту і тут стикаються з низкою проблем та запитань, відповіді на які можна отримати через правовий захист. Обов’язок суспільства – допомогти солдатам повернутися в мирне життя на максимально захищених умовах. Тому проект Безоплатна правова допомога дасть змогу системно допомагати бійцям та інвалідам.
Учасники АТО та інваліди АТО найчастіше звертаються до Центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги з питань мобілізації, отримання статусу учасника бойових дій, пільг, допомоги із місцевого бюджету, медичного чи матеріального забезпечення, надання земельних ділянок. На сьогоднішній день ситуація з поінформуванням населення доволі складна.

F-present3
“Луцький місцевий центр з надання БВПД працюватиме на більш ширше поширення інформації щодо можливості отримання безоплатної правової допомоги на Волині для учасників АТО та членів їх сімей” –  зауважила Ірина Войчук.