назад

Презентація результатів моніторингу реалізації Кримінального процесуального кодексу України

122 листопада у м. Одесі в готелі «Gagarinn» відбулася презентація результатів моніторингу реалізації Кримінального процесуального кодексу України, який проводився в судах м. Києва. Вказане дослідження проводилось з 5 липня 2014 року до 15 лютого 2015 року в 11 судах м. Києва (у тому числі апеляційному) з метою визначення фактичного стану застосування КПК та надання відповідних рекомендацій, які б сприяли підвищенню ефективності кримінального судочинства в нашій державі. Результати моніторингу були покладені в основу спеціальної доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

3

Модераторами презентації були заступник голови Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Олена Смірнова, заступник голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Станіслав Кравченко та науковець Олександр Сердюк. Для участі у заході були запрошені адвокати, представники органів адвокатського самоврядування та регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Одеської, Миколаївської та Херсонської областей. Херсонщину представляли голова Ради адвокатів області Інна Мокіна, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Регіонального центру Максим Магда, а також 9 адвокатів, 8 з яких працюють у системі БВПД.

4

У першій частині заходу заступник голови Секретаріату омбудсмена Олена Смірнова презентувала основні результати моніторингу. Вона ознайомила присутніх з методикою проведення дослідження, а також з тими статистичними даними та висновками, які були отримані. Зокрема зазначалось, що було виявлено ряд недоліків, пов’язаних з організацією роботи апарату суду, організацією та плануванням суддями розгляду кримінальних проваджень. Мали місце порушення деякими суддями норм КПК, факти упередженості та необ’єктивності. Також були виявлені випадки пасивного виконання своїх професійних обов’язків прокурорами та адвокатами, що не могло не вплинути на тривалість, повноту та всебічність судового розгляду. За результатами дослідження було розроблено ряд рекомендацій, у тому числі органам адвокатського самоврядування та Координаційному центру з надання правової допомоги – зокрема, щодо роз’яснення адвокатам про їхній обов’язок використовувати всі засоби захисту, передбачені КПК, та про їхнє право збирати докази. 

5 6

Під час другої частини заходу гості отримали нагоду поспілкуватись з заступником голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Станіславом Кравченко. Він озвучував проблеми, актуальні для кримінального судочинства, а також відповідав на запитання адвокатів. Обговорювались абсолютно різні теми – здійснення відеофіксації у судовому засіданні, недотримання слідчими суддями обов’язків, передбачених ст. 206 КПК, недосконалість механізму обрання та сплати застави, неоднакове застосування різними судами норм права тощо.

Під час перерв модератори та учасники мали змогу поспілкуватись у неформальній обстановці – обговорити актуальні питання та поділитись досвідом роботи.

2

Результати моніторингу будуть детально вивчені Регіональним центром та використані в рамках підвищення кваліфікації адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. Сподіваємось, що це вплине на підвищення їхнього професійного рівня та ефективності роботи.