назад

1-15134701 552661898258104

23 листопада у приміщенні Тернопільського обласного центру зайнятості відбувся круглий стіл, присвячений обговоренню проблем внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та шляхів їх подолання, організований директорами Тернопільського обласного центру зайнятості та Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області — Петром Химейчуком та Іриною Хондогій. У заході взяли участь і фахівці центру зайнятості та центрів з надання правової допомоги, управління юстиції, а також представники громадських організацій.

Із програмою круглого столу можна ознайомитися тут.

Відкрив захід директор Тернопільського обласного центру зайнятості Петро Химейчук. Він розповів про стан ринку праці Тернопільщини та надання соціальних послуг внутрішньо переміщеним особам. Петро Химейчук зауважив, що з березня 2014 року до центрів зайнятості почала звертатися нова категорія шукачів роботи — особи, які прибули з тимчасово окупованої території України та зони проведення АТО.

“Згідно із статистичним даними, всього на Тернопільщину мігрували 2400 внутрішньо переміщені особи, —  доповіла Ірина Хондогій. —  На жаль, у переліку осіб, які мають право на безоплатну правову допомогу згідно із Законом України “Про безоплатну правову допомогу”, немає ВПО, тому сьогодні ми і проводимо по всій України круглі столи, щоб внести зміни до законодавства. Пропозиції щодо змін подамо у Міністерство юстиції”, —  прокоментувала Ірина Хондогій.

Про систему безоплатної правової допомоги розповіли експерти Тернопільського місцевого центру з надання БВПД. Юрій Гордєєв, директор центру, проінформував, що серед кількості осіб, які звертаються за отриманням правової допомоги, малозабезпечені громадяни — найчастіші відвідувачі. Керівник місцевого центру повідомив, що “для отримання малозабезпеченою особою необхідних правових послуг їй необхідно пред’явити до місцевого центру довідку з управління соціального захисту”.

2-15232317 552662064924754

“Юридичні консультації надаємо з урахуванням не лише професійного, але й життєвого досвіду, — відзначив Юрій Франків, начальник відділу правової інформації та консультацій Тернопільського місцевого центру. — Загалом, ВПО найчастіше звертаються з питань житлового права, працевлаштування. Звертаються і щодо гуманітарної допомоги”, — доповнив Юрій Франків.

Про захист адвокатами прав ВПО розповів начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Регіонального центру Віталій Сольський. “Система адвокатського захисту, що надається безоплатно, працює повною мірою. Для прикладу, з допомогою правозахисника було відновлено у суді право ВПО на виплату адресної грошової допомоги”, — озвучив Віталій Сольський.

Світлана Бандура, заступник директора Регіонального центру, поділилася інформацією про моніторинг співпраці місцевих центрів з надання БВПД із центрами зайнятості. Згідно з моніторингом зустрічі місцевих центрів із районними центрами зайнятості відбуваються не менше двох разів на місяць.

“Оскільки працівники місцевих центрів здійснюють консультаційні виїзди в районні центри, — коментує Ірина Хондогій, — це забезпечує легкий і спрощений доступ громадян до отримання правових послуг, що не може не втішати. Адже люди не мусять їхати з віддалених населених пунктів, щоб дістатися установ з надання правової допомоги. А відтак, подолано проблеми із транспортуванням громадян до місцевих центрів з надання БВПД”.

3-15170960 552662251591402

“Важливо мати на увазі, що надання довідки житлово-експлуатаційної організації з місця проживання спадкодавців, які переселилися  в Україну із зони проведення АТО, не може вимагатися”, — підкреслила Марія Музика, начальник відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області.

“Проблема полягає в тому, що в Тернополі немає центру обліку бездомних осіб. От у Теребовлі такий центр утворений”, — зауважила Ірина Жигунова, радник Міністерства соціальної політики з питань ВПО у Тернопільській області.

Ольга Кушнерик, юрист громадської приймальні ГО “Гельсінська ініціатива-XXI” відмітила, що Українська Гельсінська спілка з прав людини допомагає у заповненні особами заяв для звернення щодо захисту своїх прав до Європейського суду з прав людини. Цей спосіб захисту можливий лише після проходження громадянами усіх національних судових інстанцій.

Заступник голови правління ГО “Тернопільський міський жіночий клуб «Відродження нації»” Марина Пасєчник розповіла про те, як жіночий клуб допомагає переселенцям у вирішенні їх проблем.

За результатами обговорених питань учасники круглого столу узгодили сформувати план спільних дій.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А також дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.