назад

Презентації, консультування, перегляд роликів: у Херсоні для осіб з інвалідністю пройшов правопросвітницький захід

«Безоплатна правова допомога на захисті ваших прав» – під такою назвою для осіб з інвалідністю, які перебувають на обліку в Херсонському міському центрі зайнятості,  пройшов правопросвітницький захід, який провели фахівчині Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко та Лариса Аболончикова. 

Заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД Олена Іпатенко виступила з презентацією системи БПД та детально пояснила, як можна вирішити юридичні питання, отримати правову допомогу, консультацію, звернувшись до місцевих центрів та бюро правової допомоги.

Присутні дізнались, що безоплатна правова допомога включає в себе первинну (надання консультацій, роз´яснень, складання документів непроцесуального характеру) та вторинну правову допомогу (представництво інтересів особи в суді, захист, складання процесуальних документів).

Якщо на первинну правову допомогу мають право всі без виключення громадяни України, у тому числі особи без громадянства та біженці, то вторинну правову допомогу можуть отримати тільки представники окремих категорій громадян.

Особи з інвалідністю як раз мають право на даний вид послуг.

Про те, як представники цієї категорії громадян захищають свої права, учасники зустрічі переконалися, переглянувши соціальні ролики, які були створені за підтримки українсько-канадського проєкту «Доступна та якісна правова допомога в Україні».

Після перегляду виникло багато запитань, і Олена Іпатенко проконсультувала всіх бажаючих. Зокрема, розглянули окремі питання трудового права, дослідили проблему безкоштовного проїзду в громадському транспорті, торкнулися проблеми доступності, яка в Херсоні вирішується, але досить повільно. Учасників зустрічі також цікавили питання пенсійного та соціального забезпечення, спадкового і сімейного права.

Привернула увагу й презентація загальнонаціонального проєкту «Я МАЮ ПРАВО!», яку зробила начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва Лариса Аболончикова.
Вона ознайомила учасників заходу з інформаційними кампаніями проєкту «Я МАЮ ПРАВО!» – «Відповідальне батьківство», «Чужих дітей не буває», «Муніципальна няня» тощо.

Аудиторію також зацікавила кампанія «Чесна платіжка»: присутні отримали корисну інформацію і з´ясували, що за допомогою онлайн-калькулятора послуг, який розміщений на сайті Міністерства юстиції України, можна самостійно вирахувати, скільки треба сплатити за тепло і гарячу воду.  Водночас спікер  акцентувала увагу, що громадяни можуть звернутися з цього та інших питань до юристів системи БПД.

Немаловажним для аудиторії було повідомлення про базу правових консультацій WikiLegalAid – довідково-інформаційну платформу правових консультацій, яка працює за принципом Вікіпедії, є безкоштовною і містить понад 1500 правових консультацій.

За словами учасників зустрічі, захід викликав у них інтерес і наданими рекомендаціями та порадами вони, безумовно, скористаються вже найближчим часом. Допоможуть у вирішенні нагальних проблем й друковані матеріали, які представниці Регіонального центру вручили кожному учаснику заходу.