назад

Про ризики інвестування в новобудову розказала Олена Іпатенко

Як не потрапити на гачок недобросовісних забудовників та на що треба звернути увагу перш ніж вкласти гроші в новобудову  –  говорили  на UA:Херсон ведуча програми «Тема дня» Марина Молода та наша колега – заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко.

Ситуація, яка склалася в Херсоні навколо проблемних будинків, привернула увагу телевізійників: люди, намагаючись відстояти право на володіння власним житлом у новобудові, прийшли до Херсонської міської ради. Як вийти з даної ситуації, вирішити проблему та не поповнювати ряди ошуканих розказала юристка Олена Іпатенко.

Переглянути передачу можна за посиланням або перейти далі по тексту.

Об’єкт незавершеного будівництва – об’єкт будівництва, на який видано дозвіл на будівництво, понесені витрати на його спорудження та не прийнятий в експлуатацію відповідно до законодавства (ст. 1 Закону України «Про іпотеку»).
Частина 3 ст. 331 Цивільного кодексу України визначає, що до завершення будівництва (створення майна) особа вважається власником матеріалів, обладнання тощо, які були використані в процесі цього будівництва (створення майна).

Варто пам’ятати, що вкладаючи кошти у будівництво новобудови, людина не має права власності на квартиру і в майбутньому може отримати житло у власність лише після завершення будівництва та введення будинку в експлуатацію.

Рекомендації для людей, які хочуть інвестувати гроші у будівництво:

  1. Мати юридичний супровід.
    Скористатися послугами юриста, адвоката, який супроводжуватиме процес інвестування та перевірятиме законність будівництва на усіх етапах.
  2. Перевірити інформацію про продавця, замовника будівництва і забудовника (генпідрядника).
    Це можуть бути як три різні особи, так і одна особа. Якщо це різні особи, обов’язково треба з’ясувати, на якій правовій підставі вони співпрацюють. Перевірити наявність ліцензії у генпідрядника на певний вид будівельних робіт, повноваження усіх осіб, які підписують документи з людьми-потенційними інвесторами.
  3. Перевірити наявність дозвільних документів на будівництво та їх зміст.
    Звірити вказані документи з даними у відкритих джерелах (на офіційному веб-сайті Державної архітектурно-будівельної інспекції).
  4. Перевірити наявність прав на земельну ділянку, яка забудовується.
    Наявність договору оренди земельної ділянки, купівлі-продажу; звірити дані з відомостями, які є у реєстрах: Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, Реєстрі права власності на нерухоме майно, Єдиному реєстрі заборон відчуження об’єктів нерухомого майна. Витяги відповідних документів можна замовити онлайн, послуга є платною (20 грн.) та потребує ідентифікації особи. Обов’язково перевірити цільове призначення земельної ділянки та відповідність об’єкта, який планується будувати, цільовому призначенню земельної ділянки.
  5. Перевірити містобудівні умови та обмеження забудови.
    Це документ, який містить комплекс планувальних та архітектурних умов до проектування і будівництва щодо поверховості і щільності забудови земельної ділянки, відступів будинків і споруд від червоних ліній, меж земельної ділянки, її благоустрою та озеленення, інші вимоги до об’єктів будівництва, встановлені законодавством та містобудівною документацією.
  6. Перевірити схему продажу квартири.
    Схема продажу – це спосіб залучення коштів від покупця на реалізацію будівництва.На даний час в Україні виділяють наступні схеми продажу:
  • попередній договір купівлі-продажу квартири; форвардний контракт;
  • фонд фінансування будівництва;
  • договір купівлі-продажу майнових прав на квартиру;
  • житлово-будівельний кооператив.
    Усі вказані схеми мають багато негативних сторін та жодна з них не гарантує отримання у власність житла у майбутньому.