назад
19.09.23

Презентовано комунікаційну стратегію з медіації: як система БПД долучена до популяризації послуги

Фахівці Проєкту ЄС «Право-Justice» розробили комунікаційну стратегію з медіації для підвищення рівня знань про неї як про позасудовий спосіб врегулювання або запобігання виникненню конфліктів (спорів), її популяризації та позитивного сприйняття суспільством. 

Стратегію презентували представникам центральних органів виконавчої влади, Вищої ради правосуддя, Верховного Суду, Ради суддів України та медіаторам. 

Систему надання безоплатної правничої допомоги на заході представляв директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

На презентації обговорювали завдання, формати та канали комунікації, інструменти для популяризації та створення впізнаваного образу медіації, підвищення попиту на неї, посилення зацікавленості суспільства в медіації як у позасудовому методі вирішення спорів.

Робота над формуванням попиту на медіацію для врегулювання правових конфліктів (спорів) здійснюється і системою надання БПД.

З 2018 року понад 120 адвокатів, включених до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, пройшли навчання щодо проведення медіації у відновному правосудді для врегулювання конфліктів у кримінальному провадженні за участю неповнолітніх. У період з 2019 по 2023 рік адвокати, як посередники, провели 390 медіацій між потерпілим та неповнолітнім, який підозрювався у вчиненні кримінального правопорушення.

У 2019 році фахівці системи надання БПД, які консультують клієнтів з юридичних питань та/або представляють їхні інтереси в судах у цивільних справах, почали проходити навчання з ідентифікації медіабельних конфліктів (спорів). Всього з 2019 по 2023 рік навчання пройшли понад 500 фахівців, які опанували навички кваліфікованого пропонування медіації у конфліктах (спорах) у сфері цивільних правовідносин, зокрема й у сімейних та родинних стосунках. За сприяння системи надання БПД та її партнерів протягом 2021-2023 років професію медіатора здобули 68 осіб. Згодом ці фахівці уклали угоди про співпрацю з центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги та розпочали надання послуг з медіації суб’єктам права на БПД на умовах Pro Bono (безоплатно).

За період з 2019 по 2023 рік у системі надання БПД у сфері медіації розроблено:

  • 4 види інформаційних буклетів накладом 102 500 екземплярів для населення;
  • 12 навчальних програм за напрямами для різних цільових аудиторій та посилення внутрішнього потенціалу системи надання БПД через створення мережі тренерів;
  • 12 цільових навчальних та 2 методичних матеріали у сфері медіації;
  • 6 проєктів та ініціатив сталого розвитку у співпраці та за підтримки національних і міжнародних організацій;
  • 1 відеоролик про медіацію.

За 2020-2023 роки працівники системи надання БПД у сфері медіації та відновного правосуддя провели:

  • 1658 правопросвітницьких заходів (публікацій) з охопленням 39 095 осіб;
  • 240 заходів з обміну досвідом та надання методичної підтримки за участю посередників, медіаторів, адвокатів, працівників органів пробації, прокуратури, поліції, суддів, організацій, що забезпечують ресоціалізацію та розвиток неповнолітніх у конфлікті з законом, та інших стейкхолдерів;
  • 316 комунікативних заходів (конференції, круглі столи, робочі зустрічі тощо);
  • 215 заходів із залучення додаткових ресурсів для реалізації на базі системи надання БПД програми відновного правосуддя за участю неповнолітніх;
  • 3304 інформування осіб, які звернулися до системи надання БПД, про право на медіацію та порядок його реалізації (надали послугу безоплатної первинної правничої допомоги — надання допомоги в забезпеченні доступу особи до медіації).

Інформація про послуги з медіації регулярно висвітлюється й на інформаційних ресурсах системи надання БПД. Так, на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid інформаційна стаття «Медіація» лише за 2 останніх місяці мала 600 переглядів. Понад 1900 учасників долучилися до публічної групи Координаційного центру з надання правової допомоги у мережі «Фейсбук» «Медіація і безоплатна правнича допомога»

«Представники юридичного сектору не тихі спостерігачі у сфері альтернативного врегулювання спорів — вони створюють попит на процедуру медіації. Адже саме вони можуть роз’яснити клієнтам, які прийдуть вирішувати у правовий спосіб свою проблему, що її можна розв’язати в позасудовому порядку. А за згодою клієнтів їх направлять до медіатора», — зазначив Олександр Баранов.

Перелічені заходи, які проводить система надання БПД, відображають поступовий процес інтеграції медіації у безоплатну правничу допомогу і вже стали складовою частиною комунікаційних планів системи надання БПД. Сплановані та реалізовані комунікації із взаємодії в сфері медіації поступово створюють більший попит у її застосуванні всередині системи надання БПД, стимулюють побудову нових механізмів використання медіації у співпраці з окремими стейкхолдерами.

Однак комунікаційні стратегії, плани та заходи потребують ще більшого поширення та системної трансформації підходів до реалізації з урахуванням мінливих потреб населення та сучасних тенденцій у сфері правосуддя.

Заплановано, що система надання БПД і надалі буде долучатися до ініціатив та допомагатиме популяризувати послуги альтернативного врегулювання конфліктів (спорів).

Довідково. Проєкт ЄС «Право-Justice» сприяє розвитку верховенства права в Україні у відповідності до європейських стандартів та кращого порівнюваного практичного досвіду.