назад

Як розвʼязувати правові проблеми учасників бойових дій — фахівці системи БПД навчають майбутніх помічників ветеранів

На Вінниччині та Миколаївщині кандидатам у помічники ветеранів пояснюють, як забезпечити юридичний захист військовослужбовців, які повертатимуться до цивільного життя.

Перехід теперішніх військовослужбовців від військової служби до цивільного життя стане складним процесом. Щоб допомогти військовослужбовцям адаптуватися до мирного життя та інтегруватися в громади, Міністерство у справах ветеранів України запроваджує інститут помічника ветерана. Цей проєкт стартував влітку і поки що реалізується у Львівській, Вінницькій, Дніпропетровській і Миколаївській областях.

Зараз в регіонах відбуваються навчання для кандидатів у помічники ветеранів. До навчань залучають також представників системи безоплатної правничої допомоги (БПД). Юристи розповідають майбутнім помічникам ветеранів про права та пільги військовослужбовців, а також про способи вирішення їхніх правових питань, насамперед через звернення до системи БПД.

Наразі такі навчання вже відбулися у Вінниці та Миколаєві.

«Серед кандидатів у помічники ветеранів багато теперішніх ветеранів та дружин військових, тому запитання, які вони ставлять юристам під час лекцій, дуже актуальні та практичні: що робити, якщо немає статусу УБД, як правильно написати і подати рапорт, які виплати держава гарантує пораненим тощо», — розповідає директорка Вінницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталя Смішна.

У Миколаєві юристи системи БПД говорили з учасниками навчальної програми про право ветеранів війни та членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України на безоплатну правничу допомогу, порядок її отримання. Презентували сервіси системи та поділилися успішними кейсами надання правничої допомоги ветеранам війни та учасникам бойових дій.

За словами Наталі Смішної, коли помічники ветеранів запрацюють у громадах, вони не лише консультуватимуть ветеранів з елементарних питань, наприклад, щодо реалізації їхніх прав та пільг у різних сферах, але й за потреби зможуть перенаправляти їх до бюро правової допомоги або радити інші сервіси системи БПД, за допомогою яких можна отримати допомогу юриста.