назад

Про право дітей на БПД та новації в законодавстві — на Житомирщині організували низку правопросвітницьких заходів для дітей та молоді

Фахівці системи безоплатної правничої допомоги (БПД) відвідали навчальні заклади на Житомирщині, щоб нагадати старшокласникам і студентам про їхнє право на безоплатну допомогу юриста чи адвоката, а також розповісти про нововведення — діти з 14 років можуть звертатися до системи БПД з певних питань самостійно.

Робота юристів системи безоплатної правничої допомоги – це не лише консультації та допомога у вирішенні справ у суді. Це також і правопросвітницька діяльність, тобто інформування людей про їхні права, можливості та інструменти для їх захисту. Значну увагу фахівці системи приділяють спілкуванню на правові теми зі старшокласниками та студентами. Зокрема, на Житомирщині від початку нового навчального року представники системи БПД побували уже в кількох навчальних закладах.

Так, заступницю директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Наталію Радушинську запросили до участі в загальноліцейній лінійці Житомирського професійного ліцею. Тема лінійки — «Твої права — твій надійний захист».

Від фахівчині регіонального центру ліцеїсти дізналися, що мають право на всі послуги від системи БПД: консультації, допомогу в складенні документів до суду, послуги юриста чи адвоката для представництва їхніх інтересів у суді.

«Працівники системи БПД постійно на зв’язку з навчальними закладами та організаціями, навколо яких гуртується молодь. Періодично організовуємо інтерактивні зустрічі. Як правило, у форматі коротких лекцій та практичної частини. Мета — популяризувати тему захисту прав людини в доступній формі й у такий спосіб спонукати дізнаватися більше про свої права та механізм їх захисту», — розповідає Наталія Радушинська.

Згодом у Житомирському професійному ліцеї побував також виконувач обов’язків директора Житомирського місцевого центру з надання БВПД Андрій Мілютін. Він провів для вихованців та викладачів закладу інформаційно-роз’яснювальний захід «Право дітей на безоплатну правничу допомогу».

Юрист, зокрема, розповів вихованцям та викладачам ліцею про нововведення у законодавстві, відповідно до яких діти з 14 років можуть самостійно звертатися до системи БПД, щоб їм призначили юриста чи адвоката, який представлятиме їх у суді.

«Якщо раніше заяву про призначення юриста чи адвоката для представництва інтересів дитини в суді повинні були подавати її законні представники — батьки, опікуни чи піклувальники, то тепер підліток з 14 років у певних випадках може сам звернутися до системи БПД. Наприклад, для захисту своїх прав та інтересів у зв’язку з неналежним виконанням батьківських обов’язків, позбавлення батьківських прав, скасування усиновлення чи визнання усиновлення недійсним», — зазначив Андрій Мілютін.

Про права дітей розповідали також юристка Овруцького бюро правової допомоги Марина Ковальчук у Овруцькому ліцеї № 1 та фахівчиня Черняхівського бюро правової допомоги Юлія Поліщук у Черняхівському ліцеї № 2.

«Усі діти мають гарантоване державою право на безоплатну юридичну допомогу. І немає різниці: чи дитина є потерпілою, свідком, чи особою, яка вчинила правопорушення — держава гарантує таку допомогу», — наголосила Юлія Поліщук.

Щоразу, спілкуючись зі школярами та молоддю, юристи шукають нові теми та нові формати подачі інформації. Звичайною лекцією зацікавити сучасного учня чи студента уже не вдасться. Тому часто спілкування відбувається у неформальній атмосфері, зі жвавими дискусіями та практичними завданнями.

Саме такий захід організувала у Поліському національному університеті Наталія Радушинська, яка також є адвокаткою і медіаторкою, для студентів спеціальності «Право». З майбутніми правниками говорили про перспективи та переваги медіації як позасудового способу вирішення спорів.

«Серед завдань системи БПД — формування юридично обізнаного суспільства та поширення інформації про напрацьовані механізми розв’язання актуальних для громадян правових проблем. А оскільки студентство є дуже сучасною та динамічною спільнотою, то правопросвітницькі заходи з нею значно сприяють формуванню нової правової культури у суспільстві, забезпечують сталий розвиток України як сучасної правової демократичної держави», — підсумовує юристка.