назад

У Хмельницькому патрульних поліції навчали, як не порушувати права затриманих людей

У Хмельницькому відбулися навчання для патрульних поліції. Правоохоронцям пояснювали, як діяти під час затримання, щоб не допустити порушення прав людини.

Упродовж кількох днів чотири роти Управління патрульної поліції в Хмельницькій області, загалом понад сотню осіб, пройшли навчання щодо дотримання прав людини під час затримання. З правоохоронцями спілкувалася директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Стьопіна.

Як зазначає керівниця регіонального центру, попри наявність чіткого порядку інформування системи безоплатної правничої допомоги про випадки затримання осіб, на практиці трапляється, що повідомлення про затримання людини надходить із запізненням. Водночас ненадання своєчасно захисника є прямим порушення права на захист особи, за що статтею 374 Кримінального кодексу України передбачена відповідальність.

«Уповноважені службові особи правоохоронних органів зобовʼязані одразу після затримання повідомити про цей факт до регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером 0 800 213 103. Після цього, упродовж двох годин, до затриманої людини має прибути адвокат, призначений регіональним центром, для проведення конфіденційного побачення та участі в процесуальних діях», — наголосила Наталія Стьопіна під час зустрічі з патрульними поліції.

За словами представників сектору дотримання прав людини, які також долучилися до навчання, для запобігання порушенням прав затриманих з 2016 року в Україні впроваджують система Custody Records. За допомогою цієї системи, зокрема, здійснюється фіксація всіх дій із затриманою особою під час її перебування в підрозділі поліції, щоб у такий спосіб захистити її від катувань і належного поводження, а також підвищити стандарти захисту прав поліцейських від можливих неправдивих звинувачень у неправомірних діях.

Говорили також про інші повноваження центрів з надання безоплатної правничої допомоги. Зокрема, патрульним пояснили, що у визначених законодавством випадках безоплатну вторинну правничу допомогу, тобто послуги з представництва інтересів у суді та допомогу в складенні документів до суду, можуть отримати свідки та потерпілі в кримінальному провадженні.

«Якщо свідки або потерпілі належать до однієї з категорій, перелічених у статті 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу», а це насамперед люди з низьким доходом, внутрішньо переміщені особи, діти, постраждалі від домашнього насильства, то вони можуть звернутися до системи БПД, щоб їм призначили юриста чи адвоката, який безоплатно займатиметься їхньою справою», — зазначила директорка регіонального центру.

Під час навчання також йшлося про порядок залучення захисника на окрему процесуальну дію та порядок заміни адвоката. Окремо розглянули дії патрульних поліції у випадках домашнього насильства.