назад

Про адміністративну та кримінальну відповідальності неповнолітніх дізналися учні Полтавського центру професійно-технічної освіти

viber image06123

Продовжується правопросвітницька діяльність Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області. Чільне місце у цій роботі займає робота із учнівською та студентською молоддю.

               На сьогодні в Україні, як і у всьому світі, найвищою цінністю визначено забезпечення прав та свобод людини і громадянина. Особливу увагу приділено неповнолітнім, які є однією з найнезахищеніших верств населення, що обумовлює необхідність створення особливих умов для забезпечення та реалізації їхніх прав. Однак, проблема правопорушень неповнолітніх є і залишається однією з актуальних проблем українського суспільства, яка потребує нагальної розробки та вирішення.

У рамках проведення Всеукраїнського тижня права заступник начальника відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Козаченко провела лекцію для учнів Полтавського центру професійно-технічної освіти.

         Фахівчиня Регіонального центру розповіла учням про особливості адміністративної та кримінальної відповідальності неповнолітніх, зокрема з якого віку неповнолітні особи притягуються до відповідальності та які заходи впливу застосовуються до них.

«Адміністративній відповідальності підлягають особи, які досягли на момент вчинення адміністративного правопорушення шістнадцятирічного віку. За вчинення адміністративних правопорушень до неповнолітніх у віці від шістнадцяти до вісімнадцяти років можуть бути застосовані наступні заходи впливу: зобов’язання публічно або в іншій формі попросити вибачення у потерпілого; попередження; догана або сувора догана; передача неповнолітнього під нагляд батькам або особам, які їх замінюють, чи під нагляд педагогічному або трудовому колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання», – повідомила Юлія Козаченко.

Окремо вона зупинилася на правопорушеннях, які найчастіше вчиняються неповнолітніми та розповіла про те яка саме відповідальності настає за їх вчинення. Також учні дізналися, що у випадку вчинення правопорушень та злочинів їх  батьки притягуються до відповідальності за ухилення або неналежне виконання батьківських обов’язків.

 Заступниця начальника відділу також поінформування про притягнення до кримінальної відповідальності неповнолітніх та покарання, які застосовуються до них, а саме: штраф;  громадські роботи;  виправні роботи; арешт; позбавлення волі на певний строк.

«Кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося шістнадцять років. Цей вік прийнято називати загальним віком кримінальної відповідальності. Проте,  Кримінальним кодексом передбачений так званий знижений вік, з якого може наставати кримінальна відповідальність. Особи, які вчинили злочин у віці від чотирнадцяти до шістнадцяти років, підлягають кримінальній відповідальності за вчинення низки злочинів, таких як умисні вбивства, спричинення тяжких тілесних ушкоджень зґвалтування, крадіжки, грабежу, розбою, хуліганства тощо», – повідомила Юлія Козаченко.

Учні також переглянули фільм «Життя це вибір», який спрямований на профілактику правопорушень серед неповнолітніх.viber image06122

 Присутні також дізналися про правові послуги, які дають фахівці системи БПД Полтавської області та реалізацію загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО».

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Додатково повідомляємо, що цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.