назад

Про безоплатне отримання земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства розповідали у Лановецькому районі

14479586 526486847542276 5426065964297348102 nКерівник Лановецького бюро правової допомоги Олена Радосюк провела виїзний прийом громадян у Бережанській сільській раді Лановецького району.

Питання які цікавили відвідувачів консультаційного пункту здебільшого стосувались земельного характеру. Найбільш актуальним було питання щодо безоплатного отримання земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства.

Особам надано роз’яснення, що згідно зі статтею 121 Земельного кодексу України кожен громадянин України має право на безоплатне отримання земельної ділянки із земель державної або комунальної власності, що стосується  земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства то розмір такої ділянки  не повинен перевищувати 2,0 гектара.

Для того, щоб безоплатно отримати земельну ділянку, громадянину України необхідно зв’язатися з органом, уповноваженим здійснювати розпорядження земельними ділянками державної або комунальної власності, із заявою про безоплатне надання земельної ділянки у власність. Таким органом щодо земель комунальної власності,  які переважно розташовані в межах населених пунктів, є відповідна сільська, селищна, міська рада, а щодо земель державної власності, що  як правило, розташовані за межами населених пунктів, є:

– Головне управління Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру в області –  при наданні земельних ділянок для ведення садівництва або особистого селянського господарства;

– райдержадміністрації  – при наданні земельних ділянок в інших випадках.

При подані заяви про безоплатне надання земельної ділянки у власність, необхідно долучати:

– викопіювання з кадастрової карти (плану) (його можна замовити в районному (міському) управлінні земельних ресурсів) або інші графічні матеріали, на яких слід відзначити бажане місце розташування земельної ділянки;

– погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб) та документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі (у разі надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства);

– копію документа, що посвідчує особу (наприклад, паспорта громадянина України).

За результатами розгляду такого звернення уповноважений орган повинен прийняти рішення про надання особі дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надати відмову у його наданні.

Отримати безоплатну правову допомогу можна звернувшись за адресою: м. Ланівці, вул. Незалежності, 20а, тел.: (03549) 2-24-59.