назад

Про безоплатну правову допомогу для ВІЛ-позитивних засуджених говорили із соціальними працівниками громадської організації

24992670 1562223417156605 1993902089 o

В межах Всеукраїнського тижня права, фахівець Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Олег Кононенко завітав до працівників благодійної організації «Тернопільське благодійне товариство БО «Мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД». Темою зустрічі була нова ініціатива громадської організації, яка направлена на догляд і підтримку осіб засуджених до позбавлення волі, і які відбувають покарання у виправних закладах нашої області.

Особливість роботи громадської організації із засудженими – соціально-психологічна допомога під час відбування покарання та сприяння в соціальній адаптації після звільнення.

Волонтери та психологи Тернопільського благодійного товариства БО «Мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» після звільнення віл-позитивної особи із виправного закладу, зустрічають її біля воріт виправних установ, оцінюють нагальні потреби, складають загальний план вирішення проблем, здійснюють соціальний супровід і сприяють в працевлаштуванні. Також при потребі переадресовують до центрів реабілітації та ресоціалізації ВІЛ-позитивних засуджених, які втратили зв’язки з рідними; супроводжують в служби для відновлення документів.

25035466 1562223413823272 801431659 o

В планах представників громадської організації також забезпечення правової допомогою  осіб, що відбувають покарання у місцях позбавлення волі. Саме тому співпраця з системою безоплатної правової допомоги є необхідною та актуальною.

Керівника  Тернопільського благодійного товариства БО «Мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» Наталію Мішталь цікавила інформація, яким чином можливо організувати доступ осіб, що відбувають покарання у вигляді позбавлення волі до системи безоплатної правової допомоги.

Олег Кононенко роз’яснив, що відповідно до ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» особи, засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі мають право на всі види правових послуг, передбачені частиною другою статті 13 цього Закону, а саме:

1) захист;

2) здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;

3) складення документів процесуального характеру.

Для того, щоб скористатись послугами адвоката, перебуваючи в установі відбування покарань, особі, засудженій до позбавлення волі, необхідно у письмовій формі звернутись до найближчого регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та конкретно вказати, які саме правові послуги необхідні: захист (вказати в якому саме кримінальному провадженні); представництво (вказати предмет спору та в якому саме суді, іншому державному органі, органі місцевого самоврядування, чи перед іншою особою) чи складання процесуального документу (якого саме).

У випадку ж необхідності правової допомоги після звільнення з місць позбавлення волі, особі потрібно звернутись до найближчого місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги або бюро правової допомоги. Також можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави за єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103. Крім того по вказаному номеру можна дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як таку допомогу можна отримати.