назад

Про безоплатну правову допомогу говорили з працівниками Головного управління статистики у Чернігівській області

Одним із пріоритетних напрямів роботи системи безоплатної правової допомоги – є інформування громадян про їх право звернутись за безоплатною правовою допомогою та на які послуги вони можуть розраховувати.

З 2013 року захист осіб у кримінальному процесі покладено на регіональні центри з надання безоплатної правової допомоги. Завдяки роботі центрів вдалось суттєво зменшити рівень порушень прав затриманих, а також кількість незаконних чи неоформлених затримань громадян.
« У цій справі нашим найкращим інструментом є інформування громадян як діяти в таких ситуація, зокрема, перше, що потрібно зробити – це заявити про своє право на адвоката та вимагати його присутності під час дій, які вчиняють поліцейські»,- порадила директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Ірина Протченко.

Також, вона додала, що ще одним позитивним показником діяльності центрів є кількість виправдувальних вироків які вдалось досягти завдяки роботі регіональних центрів. Так, по Україні, ця цифра за час діяльності регіональних центрів досягає 3395 випадків виправдання підозрюваного, з них: 1022-це винесення виправдувального вироку або скасування обвинувального вироку та закриття провадження судом апеляційної, касаційної інстанції; 2373- це закриття провадження за відсутності складу злочину, події злочину, у разі не встановлення доказів для доведення винуватості особи в суді і вичерпання можливостей їх отримання.

Щодо результатів у Чернігівській області – це 182 факти виправдання підозрюваного. Для порівняння в Луганській області їх 34, а в Івано-Франківській 26.
В статті 59 Конституції України сказано: – «Кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно.» . До 2015 працюючих механізмів для реалізації громадянами цього права, в адміністративних та цивільних справах, фактично не було. Ситуація змінилась після створення розгалуженої мережі центрів з надання безоплатної правової допомоги та пізніше, в 2016 році – бюро правової допомоги. До центрів та бюро громадяни можуть звернутись з приводу отримання консультації(первинна правова допомога) – це право всіх без винятку осіб, що перебувають в Україні. Також, окремі категорії громадян можуть розраховувати на представництво своїх інтересів в судах, інших державних органах та органах місцевого самоврядування юристами чи адвокатами за рахунок держави. До цієї категорії громадян входять: учасники бойових дій; малозабезпечені особи (дохід яких не перевищує двох прожиткових мінімумів); внутрішньо переміщені особи; діти; жертви домашнього насильства, що визначено статтею 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Розповів присутнім директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко.

Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103