назад

Про БПД – майбутнім соціальним працівникам

Як працює система БПД на Буковині та куди звертатися у разі потреби? Про це і не тільки йшлося на зустрічі фахівців та волонтерів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області зі студентами факультету педагогіки, психології та соціальної роботи Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича.

Насамперед юристка центру Ольга Волощук розповіла студентам про те, як і хто може отримати безоплатну правову допомогу.

«Право на БПД – це гарантована Конституцією України можливість отримати в повному обсязі безоплатну первинну правову допомогу, а також можливість для певної категорії осіб отримати безоплатну вторинну правову допомогу», –  наголосила фахівчиня.

Безоплатна первинна правова допомога включає такі види правових послуг:
▪️ надання правової інформації;
▪️ надання консультацій і роз’яснень з правових питань;
▪️  складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім процесуальних);
▪️ сприяння в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг:
▪️ захист від обвинувачення;
▪️ здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на таку допомогу в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
▪️ складання документів процесуального характеру.

Далі Ольга Волощук детальніше розповіла студентам про категорії осіб, які можуть отримати безоплатну вторинну правову допомогу, поінформувала про програму з відновного правосуддя для неповнолітніх, а також відповіла на запитання учасників зустрічі.

Відтак комунікатор Регіонального центру Тарас Лазарук повідомив про реалізацію в Україні проєкту «Волонтер БПД» і закликав майбутніх педагогів та соціальних працівників долучитися до цієї ініціативи. Своїм волонтерським досвідом співпраці з системою БПД поділилася й студентка Чернівецького національного університету Маріяна Зубатюк, яка однією з перших долучилася до проєкту на Буковині.