назад

Про домашнє насильство розповідали кременчуцьким студентам

Під час війни від домашнього насильства найбільше страждають традиційно вразливі категорії – жінки, діти, люди похилого віку, особи з інвалідністю, вимушені переселенці.

Діти відчувають на собі подвійний вплив війни. Якщо у родині, де відбувається домашнє насильство, є діти – не варто тішити себе ілюзіями, що вони нічого не помічають й на них така ситуація ніяк не вплине. Діти все бачать, все відчувають, й нездорові стосунки між батьками можуть травмувати їх навіть більше за те, що вони побачили на війні.

Днями для студентів Кременчуцького коледжу транспортної інфраструктури проведено інформаційну годину на тему: «Запобігання та протидія домашньому насильству».

Начальниця відділу безоплатної правової допомоги Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  Світлана Терещенко ознайомила студентів з основними положеннями Закону України “Про запобігання та протидію домашньому насильству”.

«Особливістю Закону є те, що дитиною, яка постраждала від домашнього насильства, є не тільки дитина, яка зазнала домашнього насильства, а й яка стала свідком (очевидцем) такого насильства: «дитина, яка постраждала від домашнього насильства (постраждала дитина), – особа, яка не досягла 18 років та зазнала домашнього насильства у будь-якій формі або стала свідком (очевидцем) такого насильства. Навіть якщо діти не зазнають фізичної шкоди, спостереження за домашнім насильством між батьками суттєво впливає на їхнє життя» – розповіла  Світлана Терещенко

У ході зустрічі   студенти дізналися про форми та види домашнього насильства, учасників процесу у разі виявлення факту домашнього насильства, права постраждалих осіб, заходи щодо протидії домашньому насильству та види відповідальності кривдників.

Начальниця відділу також поінформувала про те, що особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі окрім отримання безоплатної первинної  правової допомоги, що включає в себе надання юридичних консультацій  та правової інформації мають  право на безоплатну вторинну правову допомогу. Вона полягає в отриманні захисту, представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру. Її надають юристи центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – центри), або бюро правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють із центрами.

Виховання у підлітків нульової толерантності до насильства є запорукою становлення зрілої , відповідальної особистості підлітка в майбутньому.

Нагадуємо, що Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук вул. Небесної Сотні,54; тел.: (0536) 75-75-20, 0635089705. Прийом громадян щоденно з 09.00-18.00 без перерви. Субота, неділя — вихідний.