назад

Про переваги застосування відновного правосуддя для неповнолітніх говорили на Черкащині

Відновне правосуддя – це новий підхід реагування на кримінальне правопорушення, вчинене неповнолітньою особою. Участь у Програмі відновного правосуддя – це шанс не стати засудженим, примиритись, виправити ситуацію з нанесеною шкодою для потерпілої сторони, зробити висновки та більше не вчиняти кримінальних проступків.

Саме про особливості участі неповнолітніх в проєкті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» говорили на Черкащині під час робочої зустрічі, участь в якій взяли завідувач Чорнобаївського бюро правової допомоги Інна Копійка, начальник відділу поліцейської діяльності № 2 Золотоніського районного відділу поліції ГУНП в Черкаській області, підполковник поліції Олег Скачко, начальник сектору превенції поліції Людмилою Шведенко та в.о. начальника Золотоніського районного сектору № 2 філії Державної установи «Центр пробації» в Черкаській області, майор внутрішньої служби Ярослава Швиденко.

Під час зустрічі також обговорили  переваги застосування відновного правосуддя для неповнолітніх та потерпілих. Дослідили успішні кейси реалізації Програми.

Працівниця бюро правової допомоги зазначила, що проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» реалізується з березня 2019 року на базі системи надання безоплатної правової допомоги, та був впроваджений Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора України за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Слід зауважити, що програма дає можливість застосовувати дві основні переваги для сторін кримінального провадження. Перша — це інструмент медіації, який є добровільною та конфіденційною процедурою за участі нейтрального посередника та забезпечує екологічну комунікацію між сторонами для можливості дійти згоди щодо відшкодування завданої шкоди.

Друга — це компонент ресоціалізації неповнолітнього — ужиття відновних заходів, спрямованих індивідуально на дитину, які дають можливість їй усвідомити і виправити ситуацію, яка склалася для потерпілого та громади, відшкодувати шкоду, пройти соціальну адаптацію у громаді.

Ці переваги відрізняють Програму від звичайного кримінального процесу та відображають наявність в ній комплексного підходу до застосування дружньої до дитини системи правосуддя, раннього виведення її з кримінального провадження.

«Застосування Програми відновного правосуддя передбачає альтернативний шлях: відшкодування шкоди потерпілому, усвідомлення скоєного неповнолітнім, відновлення соціальних зв’язків із суспільством шляхом застосування ресоціалізаційних заходів. Очікуваний результат успішної реалізації проєкту полягає в запобіганні вчиненню повторних правопорушень неповнолітніми та шанс бути звільненим від кримінальної відповідальності», – зазначила фахівчиня бюро Інна Копійка.

Під час зустрічі юристи обговорили й умови, за наявності яких Програма може бути застосована, а саме:

  • наявності потерпілої сторони — фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;
  • вчинення неповнолітнім вперше кримінального проступку або нетяжкого злочину;
  • визнання неповнолітнім факту вчинення кримінального правопорушення;
  • згоди неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі відновлення.

Потерпілий погоджуючись на участь у Програмі відновного правосуддя отримує можливість:

  • відновити відчуття безпеки – знати, які кроки зроблено, щоб правопорушення не повторилося;
  • швидко і більш реально отримати відшкодування нанесеної шкоди;
  • впоратися з негативними емоціями й переживаннями, спричиненими правопорушенням, та бути почутим;
  • отримати від неповнолітнього відповіді на питання, що стосуються правопорушення;
  • зрозуміти, чи усвідомив правопорушник відповідальність за вчинене;
  • розвинути почуття відповідальності у неповнолітнього і надати йому можливість для виправлення.

Участь у Програмі для неповнолітнього означає усвідомлення наслідків власних дій і отримання можливостей їх виправити, відновити почуття власної гідності, самоповаги та поваги інших, а також можливості бути звільненим від кримінальної відповідальності або отримання більш м’якого покарання.