назад

Як змінилося земельне законодавство в умовах повномасштабної війни – семінар для старост сіл Грицівської громади

Юристка Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Школьнік запросила старост сіл Грицівської територіальної громади, що на Шепетівщині, на інформаційний семінар про зміни в земельному законодавстві, зумовлені запровадженням воєнного стану в Україні.

В умовах воєнного стану громадяни насамперед вирішують нагальні питання, натомість невирішені справи, що стосуються земельного законодавства відкладають до кращих часів.  Однак такий підхід неприпустимий, адже кожну проблему треба вирішувати вчасно, щоб не виникало додаткових труднощів.

«До завдань системи безоплатної правової допомоги належить роз’яснення людям їхніх прав, надання правових консультацій, зокрема із земельних питань, а у визначених законодавством випадках – і надання вторинної правової допомоги, тобто послуг захисту і представництва в суді. Отже, коли порушено право громадян на володіння, користування, оренду тощо земельної ділянки, вони можуть звертатися по консультацію або безпосередньо до бюро правової допомоги, або до контакт-центру системи БПД за номером 0800213103», – зазначила Юлія Школьнік.

Фахівчиня місцевого центру повідомила старостам сіл громади про зміни в земельному законодавстві, які відбулися після запровадження воєнного стану. Йшлося про порядок продовження строків договору оренди землі, порядок внесення відомостей  до  Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, особливості укладення договорів оренди, суборенди, емфітевзису, суперфіцію, земельного сервітуту тощо.

Як пояснила юристка, в разі припинення або скасування воєнного стану в Україні або у відповідних окремих її місцевостях не є підставою для припинення дії, зміни договорів оренди, укладених і поновлених у період воєнного стану, припинення прав оренди, які виникли на підставі таких договорів. Після припинення або скасування воєнного стану в Україні або у відповідних окремих її місцевостях такі договори не можуть бути поновлені, укладені на новий строк та продовжують діяти до закінчення строку, на який вони укладені. Це зазначено в пункті 28  Розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України.

Позаяк під час зустрічі в Україні оголосили повітряну тривогу, семінар відбувався в укритті.