назад

Про допомогу дітям, що постраждали від воєнних злочинів розповіла директорка Регіонального центру Світлана Клішина в ефірі телеканалу “Перший міський”

27 вересня на Першому міському телеканалі виступила Світлана Клішина, директорка Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області.

Вона розповіла про те, що в умовах дії воєнного стану та збройної агресії російської федерації одним із головних пріоритетів роботи системи безоплатної правової допомоги є захист прав осіб, зокрема дітей, які постраждали від воєнних злочинів.

На жаль, через продовження воєнних дій збільшується кількість постраждалих дітей.

З метою запровадження пілотного проекту імплементації міжнародних принципів правосуддя, дружнього до дитини передбачається залучення захисника для кожної дитини, яка стала учасником кримінального провадження.

Також, наразі діє механізм реалізації захисту неповнолітніх відповідно до проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Суть Програми полягає у тому, щоб надати можливість створити простір для конструктивного діалогу особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, та потерпілого. Для потерпілого це можливість висловити свої потреби та відчуття, у зв’язку з ситуацією, яка склалася, дитині – усвідомити вчинене правопорушення, понести щире каяття, яке прийме потерпілий. Сторони, можуть домовитись про спосіб відшкодування збитків, який задовольнить потерпілу сторону. З метою запобігання вчиненню неповнолітніми повторних кримінальних правопорушень, у межах Програми обираються, визначаються та узгоджуються заходи ресоціалізації та розвитку неповнолітнього. Тобто неповнолітній отримує шанс «переписати» своє життя за позитивним сценарієм, стати корисним членом суспільства»,- зазначила Світлана Клішина.

Детальніше – дивіться у сюжеті: