назад
02.02.17

Про допомогу постраждалим від рейдерського захвату земельних ділянок, говорили у Благовіщенську

0131 січня 2017 року, в приміщенні районної державної адміністрації м. Благовіщенське, відбулася робоча зустріч з питань врегулювання конфліктних ситуацій, пов’язаних із захистом прав на оренду земельних ділянок власників земельних паїв та виїзний прийом громадян в приміщенні сільської ради с. Данилова Балка Благовіщенського району.
У заходах взяли участь фахівці Голованівського місцевого центру з надання БВПД – Олена Горщак, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами та Наталія Радоуцька, головний спеціаліст Благовіщенського бюро правової допомоги.
Також на робочій зустрічі були присутніми Андрій Коломійцев, заступник голови Кіровоградської обласної державної адміністрації, В’ячеслав Зосим, голова Благовіщенської райдержадміністрації, Олег Потьомкін, заступник начальника Головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації – начальника Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області, Ігор Яковлєв, начальник Благовіщенської місцевої поліції, Віталій Секмедін, начальник відділу розгляду звернень та забезпечення діяльності комісії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації.
 
02
 
Під час робочої зустрічі представники державних установ обговорили проблемні питання, які виникли у жителів сіл Благовіщенського району щодо переоформлення договорів оренди земельних ділянок власників земельних паїв та внесення даних до Державного реєстру речових прав без відома орендодавців на невідому фірму.
З метою сприяння реалізації законних прав громадян у сфері державної реєстрації, членами робочої групи були надані роз’яснення заявникам щодо процедури оскарження рішень у сфері державної реєстрації прав на нерухоме майно.
 
03
 
Так, відповідно до вимог статті 37 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», жителям Благовіщенського району запропонували звернутися зі скаргами на дії державного реєстратора про реєстрацію права оренди земельних ділянок до постійно діючої комісії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації Міністерства юстиції України, а також написати заяви до правоохоронних органів щодо підробки документів для подальшого звернення до суду про скасування державної реєстрації права оренди земельних ділянок.
Під час прийому громадян у Данило-Балківській сільській раді, фахівці Голованівського місцевого центру з надання БВПД разом із представниками Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області  прийняли та перевірили на відповідність від заявників близько 50-ти заяв-скарг на рішення державного реєстратора.
Сім осіб звернулося до бюро правової допомоги про надання безоплатної вторинної правової допомоги.
Під час зустрічі з жителями, Олена Горщак звернула увагу на те, що громадянам доцільно звернутись за правовим супроводом до центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги або бюро правової допомоги, оскільки завдяки спільній плідній співпраці є реальна можливість відстояти та захистити порушені права.
 
04
 
Наталія Радоуцька розповіла присутнім про суттєві зміни у Законі України «Про безоплатну правову допомогу» у частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Наразі право на безоплатну правову допомогу мають особи, які перебувають під юрисдикцією України, якщо їхній середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму; діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів; внутрішньо переміщені особи та громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб; ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною; особи, які належать до числа жертв нацистських переслідувань  та інші.
Також головний спеціаліст Благовіщенського бюро правової допомоги нагадала присутнім, який перелік документів необхідно надати в бюро правової допомоги для підтвердження належності до однієї з категорій осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.
Наприкінці виїзного прийому громадян сторони дійшли висновку про те, що потрібно об’єднати зусилля та використовувати усі законні засоби у вирішенні  таких проблемних правових питань.
До Голованівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутися за адресою:
смт.Голованівськ, вул. Ціолковського, 1.
Тел.: (05252) 2-25083, 093 423 33 73, 068 834 77 45
Адреси бюро правової допомоги:
Благовіщенське бюро правової допомоги
м. Благовіщенське , вул. Ореста Гуменюка, 8 
Бобринецьке бюро правової допомоги
м. Бобринець, вул. Незалежності, 80;
Гайворонське бюро правової допомоги
м. Гайворон, вул. Великого Кобзаря, 20;
Маловисківське бюро правової допомоги
м. Мала Виска, вул. Центральна, 62;
Новоукраїнське бюро правової допомоги
м. Новоукраїнка, вул. Покровська, 67
Вільшанське бюро правової допомоги
смт Вільшанка, вул. М. Лагонди, 30
Добровеличківське бюро правової допомоги
смт Добровеличківка, вул. Центральна, 1037
Новоархангельське бюро правової допомоги
смт Новоархангельськ, вул. Пушкіна, 28.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.