назад

Про інтеграцію ВПО в територіальні громади говорили учасники круглого столу

  1    У середу, 21 червня, у рамках програми «Посилення участі громадянського суспільства у роботі Міністерства соціальної політики України та процесі національного примирення», в партнерстві з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області та Закарпатським відокремленим підрозділом установи «Центр розвитку місцевого самоврядування», в Ужгороді відбулося засідання «круглого столу» на тему «Правовий аспект інтеграції ВПО в територіальних громадах Закарпатської області». Організатором заходу стала радник Мінсоцполітики України з питань ВПО у Закарпатській області Анжела Бабкіна.

   Учасники круглого столу – представники Регіонального та Ужгородського, Мукачівського та Хустського центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Головного територіального управління юстиції, Міграційної служби України у Закарпатській області, Української Гельсінської спілки з прав людини, Управління забезпечення прав людини Національної поліції України, ГО «Закарпаття – Донбас» тощо — обговорювали можливість удосконалення механізмів практичної взаємодії на Закарпатті державних та громадських організацій, які надають правову допомогу ВПО, практичні аспекти застосування законодавства по ВПО в контексті інтеграції у територіальні громади, проблемні питання, які виникають у роботі, та пошук шляхів їх вирішення.

  3
  Відкриваючи захід, А.Бабкіна наголосила на важливості інтеграції внутрішньо переміщених осіб у територіальні громади краю після їхньої адаптації до нового середовища. Директор Регіонального центру з надання ВБПД Василь Попадинець навів статистику звернень внутрішніх переселенців до центрів з надання безоплатної допомоги, зазначивши, що з січня 2017 року ВПО отримали право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги з усіх питань. З початку цього року до центрів вже звернулися 33 особи, які підпадають цю категорію. Директор Ужгородського місцевого центру з надання БВПД Михайло Давиденко поінформував, що наразі є 8 справ, де адвокати надають захист внутрішнім переселенцям за рахунок держави. Серед основних питань, з якими звертаються такі особи, переважають: невиплата соціальної допомоги, житлові, розірвання шлюбу, стягнення аліментів, встановлення факту народження тощо.

  6
    Учасники круглого порушили питання про труднощі, з якими доводиться стикатися внутрішньо переміщеним особами при отриманні паспорта, статусу постраждалого від воєнного конфлікту, соціального житла, ідентифікації особи, відсутність права голосу на місцевих виборах тощо.  
    Упродовж заходу йшлося й про питання моральної та матеріальної компенсації за завдану шкоду внутрішньо переміщеним особам у майбутньому. Для цього, як наголосив виконавчий директор ГО “Закарпатська громада” Борис Кондратюк, нині важливо документувати злочини. У рамках засідання присутні обговорили й проблемні питання, які виникають під час взаємодії з правоохоронними органами. 

photo 2

general ph

  Підсумовуючи засідання, учасники зустрічі домовилися промоніторити проблемні питання щодо ВПО та на наступній зустрічі узагальнити пропозиції щодо шляхів їх уникнення в подальшому та підготувати на розгляд відповідних державних установ.