назад

У Сколе відбувся семінар з питань соціального захисту та інтеграції внутрішньо переміщених осіб

Skole 1Учора, 20 червня 2017 року, директор Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Николаїшин та заступник начальника Сколівського бюро правової допомоги Віра Андрейків стали учасниками семінару “Актуальні питання соціального захисту та інтеграції внутрішньо переміщених осіб у контексті співпраці з органами державної влади та місцевого самоврядування”, проведеного у рамках Програми «Радник з питань внутрішньо переміщених осіб» за підтримки Посольства Великої Британії. Захід відбувся у Сколівській районні державній адміністрації.

Учасниками семінару також були: представники громадських організацій, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування зі всієї Львівщини, представники міжнародної організації Stabilisation Support Services.

Семінар мав на меті налагодження співпраці громадських організацій та органів влади щодо реалізації Комплексної державної програми підтримки, соціальної адаптації та реінтеграції громадян України, які переселилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО в інші регіони України.

Учасники семінару розглянули комплекс питань, що стосуються правового захисту внутрішньо переміщених осіб, зокрема, питання інформаційної безпеки; роботи із персональними даними осіб та співпраці з органами Державного реєстру виборців; взаємодії з органами системи соціального захисту; розвитку ефективної системи переадресації та підтримки внутрішньо переміщених осіб; актуальні питання соціального захисту та інтеграції внутрішньо переміщених осіб у контексті співпраці з органами державної влади та місцевого самоврядування.

Радник Міністерства соціальної політики з питань внутрішньо переміщених осіб Оксана Яковець розповіла про пільги та соціальні гарантії внутрішньо переміщених осіб та наголосила на необхідності взаємодії усіх соціальних та правових інституцій з метою вирішення проблем цієї категорії осіб.

У свою чергу начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців Львівської обласної державної адміністрації Федір Алєйніков поінформував присутніх про законопроект “Про внесення змін до деяких законів України” щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян (групи депутатів Г. Немиря, М. Найєм, Р. Чубаров, М. Джемілєв, О. Черненко, І. Луценко, В. Пташник, Г. Гопко, І. Попов, С. Тарута, О. Юринець та ін.). Як передбачено у законопроекті, виборець зможе змінити виборчу адресу після вмотивованого звернення до органу ведення Реєстру за наявності таких підстав:

– наявність у виборця довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
– оренда житла виборцем за адресою, яку виборець просить визначити його новою виборчою адресою;
– здійснення виборцем підприємницької діяльності за адресою житла, яку виборець просить визначити його новою виборчою адресою;
– наявність у виборця права власності на житло за адресою, яку виборець просить визначити його новою виборчою адресою;
– здійснення виборцем догляду за особою, місце проживання якої зареєстровано відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» за адресою, яку виборець просить визначити його новою виборчою адресою;
– перебування виборця у шлюбі або у родинних відносинах із особою, місце проживання якої зареєстровано відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» за адресою, яку виборець просить визначити його новою виборчою адресою.

Для таких виборців наступні зміни будуть можливі не раніше ніж через 180 днів після дати внесення до Реєстру останньої зміни виборчої адреси такого виборця.

Начальник управління  соціального захисту Турківської РДА Микола Гут розповів про те, як внутрішньо переміщені особи із АР Крим знайшли можливість у горах, виробляючи сир, заробляти кошти.

Директор Стрийського місцевого центру з надання БВПД Марія Николаїшин повідомила учасників семінару про зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», які набрали чинності з 5 січня 2017 року, зокрема, в частині, яка стосується внутрішньо переміщених осіб. Також вона розповіла про мету, завдання й діяльність Центру та бюро правової допомоги.

Нагадуємо, за детальною інформацією звертайтесь у Стрийський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:

м. Стрий, вул. О. Бачинської, 1А; конт. тел. (0245)7-01-44.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх.
Тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).