назад

Про касаційне оскарження вироку – консультація фахівця Регіонального центру засуджених у Чортківському СІЗО

23415963 1532626816782901 886587518 n

6 листопада менеджер з якості Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Віталій Сольський проінформував засуджених Чортківської установи виконання покарань (№ 26) про основні положення Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та надав консультації з правових питань.

Віталій Сольський роз`яснив засудженим порядок дії Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та особливості порядку їх звернення до Регіонального центру для отримання безоплатної правової допомоги. Фахівець Центру розповів особам, позбавленим волі, про порядок отримання безоплатної вторинної правової допомоги, а також подальшу реалізацію порушених у зверненнях питань. Окрім цього, Віталій Сольський здійснив особистий прийом засуджених до позбавлення волі.

Один із засуджених стверджував, що не заслуговує призначеного йому покарання за статтею 121 Кримінального кодексу України (умисне тяжке тілесне ушкодження), оскільки, з його слів, вчинив злочин середньої тяжкості (ст. 122 КК України). Засуджений цікавився у який спосіб можна змінити інкримінований йому злочин та, відповідно, зменшити міру покарання, скоротивши термін ув’язнення. Віталій Сольський розповів засудженому про можливість касаційного оскарження вироку та роз’яснив порядок здійснення такого.

«Засуджений, його законний представник чи захисник мають право подати касаційну скаргу у частині, що стосується інтересів засудженого». – повідомив Віталій Сольський.

Порядок і строки касаційного оскарження

Згідно з положеннями Кримінального процесуального кодексу України: 

•Касаційна скарга подається безпосередньо до суду касаційної інстанції.

•Касаційна скарга на судові рішення може бути подана протягом трьох місяців з дня проголошення судового рішення судом апеляційної інстанції, а засудженим, який тримається під вартою, – в той самий строк з дня вручення йому копії судового рішення.

Протягом строку, встановленого на касаційне оскарження, матеріали кримінального провадження ніким не можуть бути витребувані з суду, який виконує судове рішення, окрім суду касаційної інстанції.

Вирок суду першої інстанції на підставі угоди після його перегляду в апеляційному порядку, а також судове рішення суду апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги на такий вирок можуть бути оскаржені в касаційному порядку у тому числі:

– засудженим, його захисником, законним представником виключно з підстав: призначення судом покарання, суворішого, ніж узгоджене сторонами угоди; ухвалення вироку без згоди засудженого на призначення покарання; невиконання судом вимог, встановлених частинами четвертою – сьомою статті 474 цього Кодексу, у тому числі нероз’яснення засудженому наслідків укладення угоди.

Нагадуємо, що в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та інші питання щодо отримання такої допомоги. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.