назад

Позитивна практика адвокатів

LogoГромадянка К. звернулась до Новоград-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Доручення для надання БВПД було видано адвокату Леоніду Купцю.

У ході надання безоплатної вторинної правової допомоги громадянці К. адвокатом було з’ясовано, що чоловік громадянки К. помер на тимчасово окупованій території, а тому остання не може отримати спадщину. Адвокат склав заяву про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території, яку клієнтка подала до суду.

У судовому засіданні адвокат Леонід Купець позовні вимоги підтримав в повному обсязі. Свою позицію він аргументував тим, що відповідно до п. 1 Постанови Верховної Ради України «Про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями» від 17 березня 2015 року №254-VIII визнано тимчасово окупованими територіями окремі райони, міста, селища і села Донецької та Луганської областей, в яких відповідно до Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування, до моменту виведення усіх незаконних збройних формувань російських окупаційних військ, їх військової техніки, а також бойовиків та найманців з території України та відновлення повного контролю України за державним кордоном України. Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення» № 1085-р від 7 листопада 2014 року до таких населених пунктів віднесено і м. Юнокомунарівськ міста Єнакієво Донецької області, де помер чоловік громадянки К. На території м. Юнокомунарівськ міста Єнакієво Донецької області органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження.
Відповідно до ч.2 ст. 257-1 Цивільного процесуального кодексу України справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду.

Погодившись з наведеними аргументами Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області задовільнив заяву громадянки К.

Завдяки допомозі адвоката громадянка К. змогла в подальшому реалізувати законні права спадкоємця.

{module Нов.-Волинський МЦ}