назад

Про кібербулінг говорили з студентами Полтавської державної аграрної академії

Віртуальний світ, як і реальний, несе низку ризиків , проте чи не найнебезпечнішим є кібербулінг. Про те, що таке кібербулінг, яким він буває, яка відповідальність передбачена за його вчинення та які ще є загрози у Всесвітній мережі, говорили під час заходу фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

Начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко розповіла студентам  що кібербулінг — це один із різновидів булінгу і є новітньою формою агресії, що передбачає жорстокі дії з метою дошкулити, нашкодити, принизити людину з використанням інформаційно-комунікаційних засобів: мобільних телефонів, електронної пошти, соціальних мереж. тощо.

«Типовими ознаками кібербулінгу (цькування) є: систематичність (повторюваність) діяння; наявність сторін — кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі (за наявності); дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого», – додала вона.

За її словами до найпоширеніших видів кібербулінгу належать: використання особистої інформації, анонімні погрози, хепіслепінг, переслідування, тролінг і флеймінг.

Також фахівчиня Регіонального центру порадила, як діяти у випадках кібербулінгу.

«Якщо кібератаки поодинокі, доречно їх ігнорувати. Часто кібербулінг простіше зупинити на початковій стадії. Якщо ж вступати в перепалку з булером — негативні комунікації продовжуються. У випадках, коли надходять систематичні листи із погрозами, потрібно зберігати інформацію в комп’ютері або роздрукованому вигляді задля доказів» – повідомила вона.

Також Юлія Козаченко нагадала, що  якщо булінгу уникнути не вдалось, слід пам’ятати про відповідальність за булінг, як для тих, хто його вчиняє, так і для тих, хто просто спостерігає. Булінг (цькування) неповнолітньої чи малолітньої особи — штраф від 850 до 1700 грн. або громадські роботи від 20 до 40 годин. Такі діяння, вчинені повторно протягом року після або групою осіб — штраф від 1700 до 3400 грн. або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин. Якщо булінг (цькування) вчинить дитина у віці до 16 років — відповідатимуть його батьки або особи, що їх заміняють. До них будуть застосовані штраф від 850 до 1700 грн. або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

Діє Національна дитяча «гаряча» лінія, у будні, з 12:00 по 16:00 за номером 0 800 500 225 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних) та 116111 (безкоштовно змобільних).

Звертаємо Вашу увагу, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою:м. Полтава, вул. Європейська, 37/40.

Отримати фахову правову допомогу громадяни можуть звернувшись до відповідних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

Полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/4, тел. (0532) 56-02-88.

Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної Сотні, 54, тел. (0536) 75-75- 20.

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська, 17, тел. (05361) 77-479.

Правову консультацію також можна отримати за безкоштовним номером 0 800 213 103.

Крім того, повідомляємо, що за правовою інформацією заходьте на довідково-інформаційну платформу правових консультацій WikiLegalAid за адресою https://wiki.legalaid.gov.ua/