назад

Про мобільне шахрайство та його попередження говорили в Машівці

Одним з основних видів злочинів в телекомунікаційному середовищі є мобільне шахрайство, яке стрімко набирає силу і перетворюється в справжню епідемію.
Ситуації шахрайства, пов’язані з дзвінком або sms-повідомленням від працівника неіснуючого банку, з метою незаконного отримання персональних даних або даних банківської картки, афери про надзвичайну ситуацію з рідними, вітання з неіснуючим виграшем та покупки через інтернет – магазини за попередньою оплатою, все частіше зустрічаються у повсякденному житті.

Як розпізнати шахрая та яких правил безпеки варто дотримуватися, щоб не потрапити на гачок злочинця дізналися учасники «Університету ІІІ віку» на базі Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Машівського району

Юрист безоплатної правової допомоги Машівського району Максим Дворовенко ознайомив присутніх з основними видами мобільного шахрайства:
– SMS-вікторина;
– SMS або дзвінок з невідомого банку;
– Родич потрапив у біду (затриманий поліцією, скоїв ДТП та інше);
– Несподіваний виграш.

«Досить поширеними є випадки коли до громадян телефонують зловмисники, які називають себе працівниками банків. З метою змінити пін-код банківської картки, припинити підозрілий рух коштів, або розблокувати картку, шахраї просять назвати персональні дані та реквізити банківських карток, а також виконати перелік дій у мобільних додатках, банкоматах чи терміналах самообслуговування. Але в результаті шахраї отримують всю необхідну інформацію для вчинення злочину та заволодіння грошовими коштами громадян», – наголосив Максим Дворовенко.

Для того, щоб уберегтися від мобільного шахрайства необхідно:
– ретельно перевіряти інформацію, яку Вам повідомляють;
– не поспішайте виконувати вказівки незнайомих Вам людей.
– у жодному разі не перераховуйте грошей на вказані ними рахунки.

Якщо Вас хочуть ошукати телефонні аферисти обов’язково звертайтеся у поліцію за номером 102 або 0-800-500-202 CALL-центр Національної поліції України (цілодобово) або до Департаменту кіберполіції Національної поліції України + 38 044 374 3751.
По завершенні заходу, у приміщенні зазначеної установи, працював #дистанційний_пункт доступу до безоплатної правової допомоги, де усі бажаючі мали змогу отримати консультації та роз’яснення з правових питань.