назад
21.01.20

Цифри, що свідчать про довіру до системи БПД

Сьогодні українська система надання безоплатної правової допомоги – це бренд, визнаний у світі. Її досягнення оцінили як чудові (remarkabke) на конференції Міжнародної групи з безоплатної правової допомоги (ILAG), що відбулася торік у Канаді. Це, зокрема, підготовка до запровадження нової моделі управління через Наглядову раду, «пілотування» оцінювання якості правової допомоги з використанням механізму «peer review», реалізація пілотного проєкту з відновного правосуддя для неповнолітніх. Минулого року система БПД досягла показників, які довели, наскільки вона потрібна людям.

2,7 млн звернень за правовою допомогою

Люди звертаються по допомогу до тих, кому довіряють. З січня 2013 року по грудень 2019 року до системи БПД надійшло понад 2,7 млн (2 700 484) звернень.
Це, зокрема, захист у кримінальних провадженнях, правова допомоги затриманим, заарештованим та засудженим, складання процесуальних документів – понад 565 тис. (568 977) випадків.

До місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що розпочали роботу з липня 2015 року, надійшло понад 2,1 млн (2 131 507) звернень. З них понад 1,8 млн (1 880 855) щодо юридичних консультацій, складання заяв та скарг, інших видів первинної правової допомоги. А також понад 250 тис. (251 111) щодо надання вторинної правової допомоги у цивільних та адміністративних справах.

1 млн дзвінків до контакт-центру

Мільйонний дзвінок зафіксувала 26 листопада операторка єдиного контакт-центру системи БПД у Чернівцях. Зателефонувала жінка, яка має статус внутрішньо переміщеної особи, з питанням щодо отримання соціальних виплат.

Відділи контакт-центру працюють з 2015 року у Чернівцях, а з 2017 року – у Сумах. Загалом із 3 жовтня 2015 року по 31 грудня 2019 року на номер 0 800 213 103 надійшло понад 1 млн 30 тис. дзвінків.

Щомісяця до контакт-центру телефонують 20-30 тисяч разів. Кожен третій українець запитує інформацію про контакти, адреси та графіки роботи бюро, місцевих та регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. На другому місці серед запитів – юридичні консультації. Найчастіше фахівці надають роз’яснення щодо сімейного, спадкового, земельного, житлового, трудового та іншого законодавства. Замикають трійку актуальних питань повідомлення про затримання осіб для призначення захисника за рахунок коштів держави.

1 тис. виправдувальних вироків

Адвокатам, які співпрацюють із системою БПД, вдалося домогтися 1049 виправдувальних вироків або скасування обвинувальних вироків та закриття провадження судом апеляційної, касаційної інстанції (за період січень 2013 року – грудень 2019 року).
Різні обставин, різні справи, різні долі. Незмінне одне – професійний захист адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. Невинуваті люди були врятовані від тюрми. Якби не система БПД, ці люди потрапили б за ґрати, а їхнє життя назавжди було б зруйноване тавром злочинця.