назад

Про можливості БПД через бібліотечні сервіси для людей з особливими потребами обговорили на семінарі-практикумі у Запоріжжі

1 P1010384

Люди  з особливими потребами, обмежені в русі, незрячі чи з проблемами зі слухом та інші вразливі співвітчизники, нерідко гостро потребують вирішення своїх проблем, у тому числі – й правову допомогу. Як допомогти таким людям , зокрема, через мережу сервісів програми «Бібліоміст», обговорили у Запоріжжі.

23 березня 2016 року працівники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області та Другого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги взяли участь в обласному семінарі-практикумі для завідуючих відділами обслуговування Центральної  бібліотечної системи  за темою: «Бібліотечні послуги для вразливих верств населення», який проводився у КЗ «Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека ім. О.М.Горького» Запорізької обласної ради.

Під час семінару розглядались питання стану соціального забезпечення людей з особливими потребами у Запорізькій області та роль публічної бібліотеки у розбудові послуг для людей з особливими потребами, надання безоплатної правової допомоги.

Головний спеціаліст  відділу організаційної роботи,  юридичного забезпечення діяльності та інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області  Тетяна Лактіонова  розповіла про механізм та порядок доступу громадян до безоплатної правової допомоги (як первинної так і вторинної)  та порядок  її отримання, зокрема, за допомогою online зв’язку.

На сьогоднішній день існують значні потреби для громадян з віддалених населених пунктів щодо своєчасного отримання юридичної консультації  або відповідь на проблемне питання, зокрема для людей з особливими потребами. Відповідно, з метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги працівники бібліотек у віддалених від сервісів надання безоплатної правової допомоги територіальних громадах  можуть надавати правові консультації в якості параюристів.

Учасники семінару були поінформовані про ініціативи щодо формування мережі параюристів в Запорізькій області, завдяки якій громадяни матимуть суттєво більше можливостей для доступу до правосуддя та розвитку потенціалу територіальних громад.

Заступник начальника відділу попередньої роботи з клієнтами Другого запорізького місцевого центру з надання БВПД Сергій Семенченко розповів про надання безоплатної вторинної правової допомоги місцевими центрами, категорії осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, та про сервіс щодо доступу  до безоплатної правової допомоги через Skype-зв’язок.

УВАГА! Інформацію про бібліотеки Запоріжжя та Запорізької області, налаштовані до які підключені до сервісів програми «Бібліоміст» для  он-лайн  консультування громадян (за допомогою скайп-зв’язку),  дивіться тут:

http://zaporizhya.legalaid.gov.ua/ua/holovna/pravova-dopomoha-on-lain-de-otrymaty-u-zaporizkii-oblasti

2 P1010383

 3 IMG 20160325