назад

Про насильство в сім’ї дискутували на круглому столі

1У приміщенні конференц-залу Університету Короля Данила 13 лютого директор Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Михайло Євчук взяв участь у круглому столі на тему «Практичний аспект реалізації адміністративної практики у справах про насильство в сім᾽ї», яке проводило відділення Асоціації правників України в Івано-Франківській області.

2

Зі вступним словом виступила голова відділення Асоціації правників України в Івано-Франківській області Вікторія Кузик. Вона сказала: «Насильство в сім’ї є актуальною проблемою сьогодення. На жаль, необхідно констатувати, що сім’я як осередок суспільства, без підтримки держави та її інституцій, не завжди спроможна виконувати свої головні функції, зокрема щодо забезпечення належного добробуту та виховання дітей. Майже 17 років у нас був закон «Про попередження насильства в сім’ї», який передбачав заходи та повноваження органів державної влади у запобіганні та реагуванні на факти застосування фізичної сили в родинах. Однак, в реальному житті постраждалі члени сім’ї та діти частіше залишались сам на сам із домашнім терором, і ніякої дієвої реакції від державних органів, як правило, не було».

«Причин такої ситуації чимало: недостатня законодавча регламентація, страх потерпілих звернутися по допомогу, відсутність реагування, насамперед, з боку поліції, складність фіксації та доведення факту насильства», ˗ стверджує заступник начальника служби у справах дітей виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Дутчак Ірина.

У своєму виступі директор Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Михайло Євчук зазначив: «У зв᾽язку з внесеними змінами до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» з 1 січня 2018 року право на безоплатну вторинну правову допомогу отримала ще одна категорія осіб, які зазнали домашнього насильства за ознакою статі. Тому, у разі необхідності, ці особи можуть звертатись до місцевих центрів та бюро правової допомоги за відповідною правничою допомогою». Він звернув увагу присутніх на необхідності налагодження належної взаємодії між суб’єктами, які у відповідності до чинного законодавства, зобов’язані надавати допомогу цим особам.

3

«Під домашнім насильством тепер розуміється будь-яка дія фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, а також погрози вчинення таких діянь», ˗ сказала старший інспектор відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції в Івано-Франківській області Олександра Бабацька. Михайло Євчук підтримав ініціативу управління патрульної поліції щодо створення бази осіб, які зазнали домашнього насильства і забезпечення доступу до неї суб’єктів, обов’язком яких надавати допомогу цим особам.

4

Директор Регіонального центру  роз’яснив, що консультації з будь-яких правових питань громадяни можуть отримати в місцевих центрах та бюро правової допомоги, а також зателефонувати на номер 0800213103, де спеціалісти кол-центру нададуть необхідні консультації. Він зазначив, що БВПД нерідко отримують як жертви насильства, так і особи, які притягаються до кримінальної відповідальності за вчинення фізичного насильства.

5

6

Відділення Асоціації правників України в Івано-Франківській області  разом представниками Управління патрульної поліції в області та служби у справах дітей схвально оцінили ухвалення закону «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Це, безумовно, позитив, але ще є над чим працювати, оскільки закон має певні прогалини, пов’язані із його застосуванням на практиці. Хоча, звісно, сам факт того, що Україна виходить на нову дорогу боротьби з насильством в родинах, не може не радувати.

7

https://www.youtube.com/watch?time_continue=12&v=Pgk8oC8iH-o


 

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)