назад

Про нові правила поховання дізналися голови та секретарі виконавчих комітетів селищної, сільських рад Талалаївського району

P3223759 122 березня 2018 року з метою роз’яснення змісту ключових реформ та надання методичної допомоги органам місцевого самоврядування начальник Талалаївського бюро правової допомоги Яна Мудревська взяла участь у семінар-нараді сільських, селищних голів та секретарів виконавчих комітетів селищної, сільських рад Талалаївського району.

В ході семінару учасники ознайомилися зі змінами до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів, а також нових правилах поховання померлих.

Так як в Україні з 15 березня 2018 року змінені правила поховання, то Яна Мудревська розповіла детальніше про зміни до правил поховання.P3223745 1

Якщо раніше людина помирала вдома, то викликали швидку медичну допомогу та слідчо-оперативну групу. Медики констатували смерть людини, а слідчі відкривали кримінальне провадження. Тіло відправляли в морг з постановою на проведення судово-медичної експертизи. Ця постанова була «перепусткою» в морг, щоб тіло прийняли.

Якщо померлий був похилого віку, довго перебував під наглядом лікаря в домашніх умовах, то процедура була ще простіше. Лікар міг виписати довідку про відсутність слідів насильницької смерті. В цьому випадку можна було обійтися зовсім без розтину.

Ч.1 ст. 242 КПК України передбачає, що експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з’ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.P3223748 1

Слідчий або прокурор зобов’язані звернутися із клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи. На це рішення дається 3 доби.

Відповідно до внесених змін експертизу проводять обов’язково у випадках насильницької смерті і лише після реєстрації повідомлення про кримінальне правопорушення. Тільки експерт видає лікарське свідоцтво про смерть, якщо вона настала внаслідок травми, отруєння, ураження струмом, дії інших зовнішніх факторів, раптової смерті дітей віком до 1 року та якщо особа померлого не встановлена.

Якщо людина вмирає своєю смертю або особа похилого віку чи тяжкохвора людина, і на його тілі немає слідів насильницької смерті, можна обійтися без розтину і поховати людину за старою процедурою на підставі свідоцтва про смерть, яке видає ДРАЦС, тобто дія нововведень кримінально-процесуального законодавства на процедуру видачі дозволу на її поховання не розповсюджується.

Якщо мова йде про більш молоду або людину, яка раптово потрапила до лікарні, то проводиться розтин і складається акт. Експертизу призначають на підставі цього акта, якщо в причинах смерті є сумніви. Тільки в цьому випадку слідчий буде звертатися в суд.

В разі підозри про насильницьку смерть висновок експерта виготовляється у місячний термін з моменту призначення експертизи, але тіло віддається на поховання після завершення розтину. Саме проведення експертизи на правила поховання також не впливає.
Згідно зі змінами до КПК, клопотання слідчих повинен розглядати суд за місцем реєстрації органу досудового розслідування.

На завершення Яна Мудревська нагадала про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я маю право!».

За отриманням консультації та захистом прав звертайтеся до Талалаївського бюро правової допомоги (смт.Талалаївка, вул. Центральна, б. 5, за телефоном (04634) 2-10-73).

Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.