назад

Про нюанси нарахування субсидії розповідає фахівець місцевого центру з надання БВПД

26 лютого 2017 року до Третього дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся за юридичною порадою голова правління ГО “Спілки поляків “Огніско” Антон Яновський. Пан Антон поцікавився, чи може він отримати субсидію, якщо в квартирі зареєстровано три особи, дві з яких не проживають на цій житловій площі та за комунальні послуги не сплачують.

Едуард Абашія, головний спеціаліст відділу право просвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Третього дніпропетровського місцевого центру з надання БВПД пояснив, що субсидія оформлюється виходячи з кількості фактично проживаючих осіб із числа зареєстрованих мешканців житла. Мешканець будинку чи квартири під час оформлення субсидії в декларації про доходи у розділі “склад сім’ї” повинен вказати родичів, котрі зареєстровані, але не живуть з субсидієотримувачем. Зокрема, треба написати: “зареєстровані, але не проживають”.

Фахівець центру уточнив, що разом із декларацією треба подавати заяву з проханням розглянути на комісії питання про нарахування субсидій на фактичну кількість людей, які мешкають у будинку чи квартирі, а також надати документ, що підтверджує факт непроживання відповідної особи за цією адресою. Це може бути довідка з місця роботи в іншому місці, довідка про навчання в іншому місці, довідка про перебування на лікуванні тощо.

На підставі цієї заяви Управління соціального захисту направляє в помешкання заявника державного соціального інспектора. Даний інспектор у свою чергу перевіряє та складає відповідний акт. Потому орган соціального захисту готує подання на комісію і комісія приймає рішення, скажімо, призначити субсидію, не на трьох чоловік, а на одного. І це рішення комісії є обов’язковим до виконання тими житлово-комунальними підприємствами, які є надавачами послуг. Тобто послуги в такому випадку нараховуються не на трьох прописаних, а на одного реального мешканця. І доходи для обрахунку субсидії також беруться з одного замість трьох членів родини.

Підсумовуючи зустріч Едуард Абашія наголосив на тому, що при збільшенні кількості зареєстрованих в оселі людей, субсидію перераховують. Чим більша кількість членів сім’ї та її сукупний дохід, тим меншою є компенсація держави за комунальні послуги.

До відома. По закінченню бесіди між Третім дніпропетровським місцевим центром з надання БВПД та громадською організацією “Спілка поляків “Огніско” було підписано меморандум про співпрацю.

Спілка поляків “Огніско” відстоює польську культуру та інтереси поляків, допомогає полякам та людям із польським корінням в різних сферах життя. Проводить для всіх бажаючих курси з вивчення польської мови. А ще займається розвитком духовності серед вірян, що сповідують католицьку віру.

Нагадуємо, що Третій дніпропетровський місцевий центр з надання БВПД розташований за адресою: м. Дніпро, вул. Січових Стрільців, буд. 90. Графік роботи: пн-пт: з 9.00 до 18.00. Контактний телефон: (056) 749-60-04; +38 (098) 044-29-95; +38 (099) 760-86-80; електронна пошта: dnipro3.dnipro@legalaid.gov.ua

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія, зателефонувавши на яку можна дізнатися адреси центрів та бюро в усіх регіонах України: 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).