назад

Про офіційне працевлаштування молоді в Україні розповіли мешканцям громади на Уманщині

Щороку 12 серпня у світі відзначається Міжнародний день молоді, який був встановлений Генеральною Асамблеєю ООН 17 грудня 1999 року за пропозицією Всесвітньої конференції міністрів у справах молоді, що відбулася в Лісабоні 8-12 серпня 1998 року. 

З метою підвищення правової обізнаності громадян, головним спеціалістом Уманського МЦ з надання БВПД Вікторією Сіньковською здійснено виїзд до Ладижинської сільської ради Уманського району та проведено правопросвітницьку лекцію для працівників ОТГ на тему: «Офіційне працевлаштування молоді в Україні».

Присутнім повідомлено, що статтею 43 Конституції України визначено, що кожен має право на працю, це передбачає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Відповідно до Конституції України, Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України), Законів України «Про основні засади молодіжної політики», «Про зайнятість населення», «Про відпустки», молоді працівники мають додаткові гарантії при працевлаштуванні (надання першого робочого місця, стажування, відсутність випробування тощо). Також законодавством встановлено пільги неповнолітнім працівникам в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці.

Фахівцем системи БПД поінформовано про законодавчі особливості під час  працевлаштування неповнолітніх, зокрема:

  • неповнолітня особа обов’язково повинна пройти медичний огляд, надати роботодавцю медичний висновок про відсутність протипоказань для участі в трудовій діяльності. В подальшому особа повинна проходити кожного року обов’язковий профілактичний медичний огляд до досягнення 21-річного віку (ст.191 КЗпП);
  • з неповнолітньою особою трудовий договір обов’язково укладається у письмовій формі. При оформленні трудового договору особа, що не досягла 16 років і не має паспорта, повинна надати роботодавцю свідоцтво про народження.

«Роботодавцям необхідно звернути увагу на те, що прийняття на роботу осіб молодше шістнадцяти років за загальним правилом не допускається. Однак, за згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли п’ятнадцяти років», – зауважила Вікторія Сіньковська.

Для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

Стаття 51 КЗпП України встановлює скорочену тривалість робочого часу для неповнолітніх осіб, зокрема:

  • для працівників віком від 16 до 18 років – 36 годин на тиждень;
  • для осіб віком від 15 до 16 років – 24 години на тиждень;
  • для учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул – 24 години на тиждень.

Дещо інший робочий час передбачений для неповнолітніх, які працюють протягом навчального року. Його тривалість не повинна перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу, зазначеного вище для кожної вікової категорії. Тобто, якщо особі 15 років і вона працює під час навчального періоду, то тривалість її робочого часу не може бути більшою ніж 12 годин на тиждень.

Фахівчиня наголосила, що залучати працівників молодше вісімнадцяти років до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні забороняється. Законодавець також встановив заборону на застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років на важких роботах і на роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, на підземних роботах.

Наприкінці заходу фахівцем центру розповсюджено буклети системи БПД та проведено консультування жителів Ладижинської громади.